open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Utvrđene izmjene Zakona o PIO-u u korist boračke populacije, upućen u Parlament po hitnom postupku
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se ispravlja nepravda prema boračkoj populaciji, a koji ide po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru. 
16.09.2021. u 12:42
get url
text
Vlada FBiH

Na današnoj sjednici, prema riječima Veska Drljače, federalnog ministra rada i socijalne politike, "omekšani" su uvjeti za vanredno usklađivanje penzija u Federaciji BiH.

- Izmjena Zakona o PIO-u sadrži važne korekcije u vezi s odlukama Ustavnog suda, korekciju boda za boračku populaciju sa 0,5 na jedan bod, i taj staž će imati istu važnost kao i svaki drugi radni staž. Uklonili smo prepreke za vanredno usklađivanje penzija, na način da više ne uzimamo u obzir posljednje dvije godine, u vezi s rastom BDP-a i cijena, već će se uzimati u obzir prethodna godina - rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

Detaljnije o izmjenama Zakona o PIO-u je govorio resorni ministar Vesko Drljača.

- Izmjene čini 11 članova i dobar dio je već implementiran. Učesnicima u odbrani zemlje za svaku punu godinu posebnog staža računat će se bod, za razliku od dosadašnjih pola boda. Ukida se i nepravedna penalizacija penzija za pripadnike Armije RBiH ako ispunjavaju uvjete. Prema novom zakonskom rješenju, povredom na radu smatra se i ona zadobijena u pripremama za odbranu, odnosno u odbrani BiH u periodu od 18.9.1991. do 23.12.1995. godine.Također, ublažena je odredba koja definiše vanredno usklađivanje visine penzija u FBiH - rekao je Drljača, dodavši kako prijedlog zakona ide u Parlament FBiH po hitnom postupku.

Prema izmjenama Zakona o PIO-u, novina je mogućnost vanrednog usklađivanja penzija (izuzev najviše) sve dok najniži iznos penzije ne dostigne jednu petinu iznosa najviše penzije ostvarene po zakonu, ali pod uvjetom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto, i ako budžet Federacije BiH nema akumulirani deficit, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Izmjenama Zakona o PIO-u je dopunjena odredba po kojoj se sada članom porodice umrlog osiguranika smatra i vanbračni partner.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.