open-navfaktor-logo
search
Spriječiti širenje
Vanredno u KPZ-u Zenica nakon ulaska korone među zatvorenike i osoblje
U Kazneno-popravnom zavodu Zenica tokom vikenda je bilo vanredno stanje, nakon što je u petak potvrđen koronavirus kod jednog od osuđenika, koji je u četvrtak u večernjim satima prebačen u zeničku Kantonalnu bolnicu, nakon što je ispoljio simptome koronavirusa.
19.10.2020. u 20:49
get url
text

U međuvremenu, zaraza je potvrđena kod još četiri osuđene osobe, ali i kod jednog uposlenika iz prijemno - otpusnog odjeljenja, koji je bio u direktnom kontaktu sa prvozaraženim zatvorenikom.

VEZANI TEKST - Osuđenik prebačen u covid- bolnicu: Koronavirus ušao i u KPZ Zenica

Direktor zeničkog KPZ-a Redžo Kahrić kazao je za Faktor da su zatvorenici kod kojih je potvrđen virus potpuno izolovani od ostalih zatvorenika, te da se svi osjećaju dobro, kao i uposlenik koji je pozitivan.

- Tokom vikenda smo osposobili posebne prostorije, napravili pregrade, nabavili televizore i sve ostalo šta je potrebno da bi ove osobe bile potpuno izolovane od ostalih zatvorenika, kao i od osoblja. Oni su sada smješteni u druge prostorije, svaki osuđenik je u zasebnoj sobi, sami su na šetnji, hrana im se dostavlja kroz vrata, u jednokratnom plastičnom posuđu, koje se nakon upotrebe odmah uništava - kaže Kahrić.

Dodaje da su svi uposlenici koji su bili u rizičnom kontaktu odmah poslani kući i svi se osjećaju dobro, niko od njih nema nikakve simptome.

- Problem bi moglo biti medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu sa osuđenikom koji je prvi zaražen, jer je on boravio u stacionaru. Njihovi rezultati će vjerovatno biti poznati sutra, a od trenutka kada je zaraženi osuđenik prebačen u bolnicu oni su u izolaciji. Zamijenilo ih je drugo osoblje, tako da smo preduzeli sve što se moglo kako bi se mogućnost širenja zaraze svela na minimum - kaže direktor KPZ-a.

Infekcija se, kako nam je kazao, pojavila među osuđenicima koji tek dolaze na izdržavanje kazne.

Iako nakon prijema svi idu u izolaciju od 14 dana, pretpostavlja se da je neko od njih bio bez simptoma i tako unio virus među ostale.

- Ono što je najvažnije je da se svi osjećaju dobro i zatvorenici i osoblje. Osuđenik koji je u bolnici će također najvjerovatnije biti sutra pušten i on će također biti smješten u ovom izolovanom odjelu. Napravili smo kapacitet da tu možemo smjestiti 20 osoba - kaže Kahrić, te dodaje kako smatra da su na vrijeme reagirali i  poduzeli sve potrebne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa u ovoj ustanovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.