open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Parlamentu
Većina da izglasa Vladu FBiH, ali neka to stoji u Ustavu; kratkoročna rješenja Schmidta znače da NES i SBiH napuštaju "Osmorku"
O promjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, a sve u cilju formiranja Vlade Federacije Bosne Hercegovine razgovarano je danas u Parlamentu Federacije BiH. Sastanak su inicirali klubovi zastupnika SBiH i NES-a pozvavši na razgovor predstavnike klubova SDA i DF-a Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.  
19.04.2023. u 14:06
get url
text

Sa sastanka je poručeno da su kratkoročna rješenja Christiana Schmidta u smjeru formiranja Vlade Federacije BiH neprihvatljiva. U tom slučaju, SBiH i NES izlaze iz "Osmorke".

{$galerijaFotografija}

Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba zastupnika u zastupničkom domu FBiH, kazao je kako nemaju ništa protiv da parlamentarna većina izglasa Vladu Federacije, ali da to mora da stoji u Ustavu Federacije BiH, a ne da parlamentarna većina izglasa Vladu kada to odgovara HDZ-u, kada je u vlasti, a kada nije da se vraćaju na priču o Domu naroda FBiH.

- Danas smo imali konstruktivan sastanak. Iz SDA i DF-a imaju tri člana u Ustavnoj komisiji Zastupničkog doma, a koji će raditi aktivno na tome da se zakaže sastanak Komisije. Ustavi se u razvijenim zemljama također mijenju na ovaj način. Cilj je da izvedemo ovaj proces do kraja, da Zastupnički dom FBiH sa dvije trećine usvoji izmjene Ustava FBiH u narednom periodu. Demokratska fronta je predložila amandamane na Ustav FBiH. Dakle, postoji mehanizam da ne može pojedinac blokirati formiranje Vlade BiH, ali to treba biti trajno rješenje – kazao je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Sarajevu Admir Čavalić, predsjednik Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

On je naglasio da neće prihvatiti kratkoročno rješenje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kada je riječ o formiranju Vlade FBiH jer bi ono bilo pogubno po demokratiju u Federaciji, Bosni i Hercegovini.

- Napominjem NES i SBiH kao dio "Osmorke" neće prihvatiti bilo kakva kratkoročna rješenja. To automatski znači izlazak iz projekta "Osmorke", izlazak iz svih naših koalicionih sporazuma. Pristajemo na dugoročna rješenja. Da važe za sve buduće izborne cikluse. Vladu ubuduće će moći izglasati oni koji u Parlamentu FBiH budu imali većinu, 51 glas – kazao je Čavalić.

Rekao je kako će početkom naredne sedmice imati razgovore sa predstavnicima HDZ-a. 

Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH, kazao je da su oni ponudili ustavna rješenja.

- I danas i neki dan smo imali rješenje, a koje bi važilo i za sve naredne izbore, a što bi nas približilo građanskom modelu, da parlamentarna većina odlučuje o Vladi FBiH, ali da to bude ugrađeno u Ustav FBiH.

Ako se napravi parlamentarna većina 50 plus jedan, ti ljudi će formirati vladu i to na fonu dugoročnog rješenja – rekao je Mešalić.

Prisutnima se obratio i Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu FBiH.

- Mislim da smo krenuli putem da ispoštujemo zaključak Parlamenta FBiH koji su predložili SBiH i NES, da zadužujemo Ustavnu komisiju da pronađe rješenje, kako bi se proces implementacije izbornih rezultata deblokirao. Ohrabruje stav ove grupacije SBiH, NES, da ne prihvataju kratkoročno rješenje. Neke od stranaka su očito smatrale to dijelom folklora i čekale odluku visokog predstavnika. Bitno je da nađemo konačno rješenje koje neće pogodovati niti jednoj nacionalnoj grupaciji. Ponudili smo rješenje koje će biti predato, a to je ako rukovodstvo FBiH ne postigne dogovor za formiranje Vlade FBiH u roku od 30 dana, tada svaki od članova rukovodstva može predložiti svoju listu kandidata za vladu u Zastupnički dom koji će potom izabrati vladu – rekao je Zaimović.

Odgovorio je na pitanje šta ako predsjednik Ustavne komisije Zastupničkog doma FBiH ne sazove sjednicu komisije koja treba da razmotri predložena ustavna rješenje i proslijedi Zastupničkom domu.

- U slučaju da sjednicu ne sazove predsjednik, može zamjenik, to je Elvir Karajbić iz SDP-a, ukoliko ni on to ne učini, može trećina komisije. Ova grupacija ima trećinu Ustavne komisije – rekao je Zaimović.

Ponovio je da se ne mogu prihvatiti kratkoročna rješenja visokog predstavnika.

- Prepuštamo volji većine da odluče ko će biti u Vladi FBiH, ali neka to stoji u Ustavu FBiH. Čović izjavljuje da ima parlamentarnu većinu, odlično hajde da to stavimo u Ustav FBiH. A ne, ako HDZ nije u parlamentarnoj većini, onda se vraćamo na priču o Domu naroda FBiH. Želimo da u Ustavu definišemo ono što zagovaraju posljednjih šest mjeseci - rekao je Zaimović. 

 

Dolazak, Federalni Parlament, sda, df, sbih,, nes, 19.04.2023
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.