open-navfaktor-logo
search
Federacija BiH
Veliki interes: Počinje podjela novih miliona za zapošljavanje, treba aplicirati u osam ujutro
Poslodavac se prijavljuje putem linka na portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje, te unosi svoje i podatke o osobi koju namjerava zaposliti, kao što su broj, stručna sprema, mjesto prijave i slično te po kojoj poticajnoj mjeri
18.09.2019. u 14:28
get url
text
get url
text

Objava drugog kruga javnih poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2019 i Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019 u Federaciji BiH započet će 24. septembra. Kako objašnjavaju iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, s obzirom na veliki interes potencijalnih korisnika za učešće u ovim programima, te da je u prvom krugu u martu ove godine bilo problema zbog velikog opterećenja jer se mnogo osoba prijavljivalo u isto vrijeme, javni pozivi ovoga puta će se objavljivati sukcesivno za pojedine kantone.

Tako će 24. septembra biti objavljen poziv za Hercegovačko-neretvanski, Zapadnoherecegovački i Livanjski kanton; dan poslije  za Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski; 26. septembra za Tuzlanski, Posavski i Unsko-sanski, a 27. septembra za Kanton Sarajevo.

- Svaki put kada objavimo pozive, interes bude zaista veliki, tako da očekujemo da će se i sada prijaviti veliki broj poslodavaca. Zainteresirani trebaju vidjeti u kojim terminima se otvara poziv za njihov kanton i bitno je naglasiti da se poziv otvara u 8.00 sati ujutro, pa preporučujemo da apliciraju odmah tada – kazao nam je Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda.  


Čuljević: I ovoga puta očekuje se veliki interes poslodavaca

Poslodavac se prijavljuje za učešće  putem linka na web portalu www.fzzz.ba, te u prijavu unosi svoje podatke i podatke o osobi koju namjerava zaposliti, kao što su broj, stručna sprema, mjesto prijave na evidenciju nezaposlene osobe i po kojoj poticajnoj mjeri. Te mjere su između ostalog, sticanje prvog radnog iskustva za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina, zapošljavanje žena, zapošljavanje na javnim radovima, zapošljavanje starijih od 40 godina…

Upitan za novac koji je na raspolaganju ovoga puta, Čuljević objašnjava da su ukupna sredstva za ova dva programa 55 miliona maraka, od čeha 45 miliona za program sufinansiranja zapošljavanja, a 10 za  sufinansiranje samozapošljavanja Start up. Iako je veći dio iskorišten tokom prvog kruga, i ovoga puta na raspolaganju je značajan iznos, koji je viši od 11 miliona KM.

- U prvom krugu pušteno je 80 posto tih sredstava, a sada, u drugom krugu, na raspolaganju je preostalih 20 posto, te ono što nije iskorišteno u prvom krugu, jer ima poslodavaca koji odustanu, pa smo ta sredstva prebacili u drugi krug – kaže Čuljević.

Po ove dvije mjere, kako objašnjava, planirano je da do kraja godine bude zaposleno oko 14.000 osoba.

Korisnici Programa su poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, odnosno oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom FBiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa. S druge strane, korisnici su nezaposlene osobe definirane ciljnim grupama, prijavljene na evidenciju kantonalnih službi za zapošljavanje.

U Programu ne mogu učestvovati poslodavci koji su koristili kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera, a nisu ispoštovali obaveze, odnosno nisu zaposlili predviđen broj radnika i ne vraćaju redovno dobijena sredstva, zatim poslodavci koji ne izmiruju redovno obaveze po osnovu poreza i doprinosa, poslodavci evidentirani u Registru novčanih kazni zbog zbog upošljavanja radnika nacrno…

O interesu poslodavaca za programe sufinansiranja zapošljavanja govori podatak da je prethodnih godina bilo slučajeva da poziv bude otvoren u 8.00 sati, a da bude zatvoren već za 2-3 minute, jer je u istom momentu na portalu apliciralo nekoliko hiljada ljudi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.