open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Veliki muzički događaji: Koncert Hora Bečkih dječaka i Superiora na sceni Narodnog pozorišta
U Narodnom pozorištu Sarajevo danas će biti održan koncert Superara pod motom "Zvuci nade", a na sceni će 200 djece iz Superar hora i Superar klase violina uz podršku vrhunskih umjetnika Hora bečkih dječaka i Sarajevske filharmonije prikazati paletu emocija, satkanu u zvucima melodija iz cijelog svijeta.
17.06.2022. u 10:49
get url
text

Program koncerta Superara i koncerta Hora Bečkih dječaka, koji će biti biti upriličen i u subotu, predstavili su direktor NPS-a Dino Mustafić, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, direktor Hora bečkih dječaka Gerald Wirth, članica Upravnog odbora Superara Brigit Brodner, izvršna direktorica Superar udruženja Klaudija Bilić-Selmanović i umjetnička direktorica Superara Alma Karić.

Za Mustafića koncert Hora bečkih dječaka i Superara prvorazredni je muzički događaj. Izrazio je zadovoljstvo što je došlo do saradnje sa Superarom, koja će biti velika radost za sve građane. Najavio je da će tražiti različite forme muzike, klasičnu, operu, muziku za tinejdžere, a kojima će nastojati približiti se mladoj populaciji do onih najstarijih.

Iako dugo nije bio u Sarajevu, direktor Wirth je izrazio zadovoljstvo što će u glavnom gradu BiH održati koncert.

U subotu će Hor bečkih dječaka imati samostalni koncert, a tema je "Zajedno" jer, kako je kazao Wirth, nakon pandemije COVID - 19, kada su koncerti u svijetu morali biti otkazani, ali i sadašnjem ratu u Ukrajini, kroz repertoar nastoje ukazati na važnost zajedništva, da ljudi jedino zajedno mogu ići naprijed.

Na koncertu će predstaviti zvuke melodija iz cijelog svjeta i također će im se i hor Superar Cadenza pridružiti sa dvije numere.

Umjetnička direktorica Superara Alma Karić je kazala da će posjetitelji koncerta u petak imati priliku da na sceni vide i do 260 izvođača, a od toga je 30 iz Sarajevske filharmonije i jedini su odrasli.

Repertoarski fokus su melodije iz cijelog svijeta. Djeca će pjevati pjesme iz Južne Afrike, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Švedske, BiH, na engleskom, italijanskom jeziku.

- Ono što je kuriozitet Superara kao Udruženja, i djece koja će se predstaviti, jeste da to nisu djeca koja su selektirana na bilo koji način da bi pjevala u horu, ili svirala u našoj klasi violina. To su djeca koja jednostavno imaju želju, ljubav prema muzici. Mnogi od njih imaju određene poteškoće koje bi ih sprječavale da budu dio naših klasičnih muzičkih škola, ili standardnog načina muzičkog podučavanja. Superar je zato produžena ruka muzičke edukacije za djecu - kazala je Karić.

Najavila je da će koncert biti šarolik i interesantan jer će djecu na određenim numerama pratiti Filharmonija, nekada samo klavir, a tu je i Superar klasa violina koja je počela raditi prije godinu dana sa profesoricom Melikom Hadžić. Premijerno će za tu priliku izvesti jednu njenu kompoziciju u aranžmanu Adnana Mušanovića i uz pratnju Sarajevske filharmonije.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce izrazio je zadovoljstvo što je došlo do saradnje sa Superarom. Naglasio je da edukativni proces koji radi Superar nema selekciju, sva djeca koja žele da uče svirati, pjevati, da se bave muzikom, imaju pristup u Superaru i to potpuno besplatno.

Godišnji koncert Superara u petak će biti održan s početkom u 19 sati pod motom "Zvuci nade", a Hor bečkih dječaka će svoj samostalni koncert održati u subotu, također s početkom u 19 sati pod motom "Zajedno".

Karte za koncerte su rasprodate, ali će ljubitelji muzike na Trgu Susan Sontag imati priliku da na ekranu prate koncert uživo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.