open-navfaktor-logo
search
Brojke kao potvrda
Veliki uspjeh bh. odbojkašica: Plasman u Zlatnu ligu nije nikakva slučajnost
Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Austrijom poslije pet setova igre osvojila je CEV Srebrenu ligu i izborila plasman u viši rang - Zlatnu ligu.
14.06.2021. u 12:41
get url
text

Nakon što su se nedavno prvi put u historiji plasirale na Evropsko prvenstvo, izabranice Stevana Ljubičića trijumfovale su na Final fouru i preko Slovenki i Austrijanki stigle do trofeja.

VEZANI TEKST - Savladale Austriju: Odbojkašice BiH osvojile Srebrenu ligu

Na putu do pehara upisale su i jedan poraz, i to u grupnoj fazi od Portugala. No, taj meč je odlučivao tek o pobjedniku grupe, a Portugalke su na kraju završile kao četvrtoplasirana selekcija završnog turnira.

Da plasman u Zlatnu ligu nije bio nikakva slučajnost potvrđuju i statistički parametri u ovosezonskom izdanju Srebrene lige.

Tako je korektorka Dajana Bošković takmičenje završila sa 135 poena iz osam utakmica (29) setova, što je čini najboljom poenterkom, a među najboljih deset još se nalaze Anđelka Radišković (93 poena) i Edina Selimović (80 poena).

Kada je riječ o blokovima, srednji blokeri našeg tima, Edina Selimović i Ajla Paradžik, takmičenje su okončale na četvrtoj i petoj poziciji sa 22, odnosno 19 blokova. U društvu TOP deset blokera u takmičenju su i Dajana Bošković (14) i Anđelka Radišković (13).

Uvjerljivo najbolji primač servisa je libero naše selekcije Milica Ivković sa 128 prijema, od čega je njih 55 posto zvanična stranica Evropske odbojkaške federacije ocijenila sa "perfektno". Na drugom mjestu sa 156 prijema, od čega 32 posto "perfektno", je kapitenka bh. selekcije Edina Begić, dok je Anđelka Radišković na šestoj poziciji s 23 posto perfektno primljenih servisa od ukupno 133 prijema.

Tehničarka bh. reprezentacije Milana Božić bila je naš najbolji server u takmičenju. Ona je odservirala 12 asova, a među deset najboljih ponovo je svoje mjesto našla Radišković sa 11 "ispaljenih" asova.

Najbolje smečere turnira predvodi Dajana Bošković sa 113 poena. Edina Begić je šesta sa 65 poena iz 26 setova, dok je identičan broj osvojila i njena "dijagonala" Anđelka Radišković, koja je odigrala dva seta više, a potvrdila se kao istinski all-round igrač.

Plasman na EP je davno osiguran, pehar Srebrene lige se "reklamira" s punim pravom, a sve što naše odbojkašice naprave na kontinentalnom šampionatu koje se igra krajem augusta i početkom septembra ove godine, bit će šlag na najbolju odbojkašku godinu naše ženske selekcije do sada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.