Na danas održanom ročištu u Sudu BiH svjedočili su generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović i Denis Đulalić, vlasnik i direktor firme "Cubicus".

- Pravo da vam kažem, kada sam pregledala dokaze imala sam osjećaj da pogotovo prvi svjedok, a i drugi svjedoci nemaju dodir sa uvozom respiratora i to je tako. Međutim, čuli ste da tužilac ima svoju teoriju o tome. Nama su oba svjedoka, kao i prošli svjedok, razjasnili situaciju i sa stanovišta odbrane nama je jako važno da se razjasni kako opća, tako i ta za nabavku respiratora. U tom smislu svjedoci su bili korisni - kazala je Vidović.

Na pitanje novinara kolika je ustvari bitna ta hitnost kada se govori o javnim nabavkama u ovom procesu, Vidović je kazala da je bitno da se ustanovi stvarno stanje, stvarna situacija, kontekst događaja u kojem se posmatra djelo koje je u krivičnom postupku.

- Nije isto kada se bilo šta nabavlja u normalnim, mirnodopskim da kažem uvjetima i u uvjetima pandemije ili nesreće - kazala je Vidović te dodala da je ta hitnost apsolutno bitan argument odbrane jer je kontekst ponekad odlučujući.

Kazala je i da je to što se čulo od prof. dr. Sebije Izetbegović da su respiratori u funckciji veoma korisno za odbranu u kontekstu same optužbe.

- Optužba tvrdi da su respiratori beskorisni, a vi sada zaključite dalje - kazala je i dodala kako zbog procesa ne smije komentarisati prepisku na Viberu koja je danas prezentirana, te da će zakonitost tih dokaza biti razmatrana na posebnom dijelu suđenja.