open-navfaktor-logo
search
Novalić i drugi
Vidović: Tužilaštvo odbrani direktno uputilo prijetnju, tako nešto nikad nisam doživjela
Braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović izrazila je nezadovoljstvo zbog, kako je navela, neprimjerenog ponašanja zastupnika optužbe, odnosno Tužilaštva spram odbrane i svjedoka u predmetu Novalić i drugi.
06.04.2022. u 14:27
get url
text

- Tužilaštvo nam je (odbrani) direktno uputilo prijetnju u povodu radnje koju sam provela u krivičnom postupku – kazala je Vidović novinarima nakon okončanja današnjeg ročišta u spomenutom predmetu.

Komentirajući novinarski upit u vezi s tim, pojasnila je kako se ta radnja odnosi na prijavljivanje nenadležnog postupanja – upada u Klinički centar.

Dodala je kako tako nešto nikada nije doživjela, uz opasku kako se "prelaze granice normalnog ponašanja te da to nije nešto što priliči državnom tužilaštvu".

- Zabrinjavajuće je da je bilo ko ko je učestvovao u ovom postupku na neki način šikaniran i maltretiran i gotovo da nema svjedoka koji nije ispitivan od Tužilaštva na jedan grub način – navela je advokatica Vidović, izražavajući zabrinutost u tom pogledu, ali i spremnost da se bori za uvažavanje advokature.

Referirajući se u vezi s nastavkom suđenja na kojem je u svojstvu svjedoka odbrane unakrsno ispitan Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, Vidović je podsjetila kako je odbrana ponudila dokaz u vezi s parametrima respiratora ACM 812 A.

Radi se o, kako je kazala, autentičnoj dokumentaciji proizvođača iz Kine, koji je u međuvremenu proslijeđen Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Nadalje je navela kako je identičan tip respiratora u Srbiji registrovan prije izbijanja pandemije 2019. godine, uz napomenu da je na Sudskom vijeću da dā konačnu ocjenu.

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.