open-navfaktor-logo
search
Telefonska sjednica
Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji
Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji, 10. novembra 2020. godine.
09.11.2020. u 20:00
get url
text

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i Evropske unije, pod okriljem Berlinskog procesa.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne saradnje u regionu su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021. – 2024, te Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.

Na Samitu će se razgovarati i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma. 

Prihvaćanje ovih dokumenata donijeće brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU. 

Zadužuje se svi nadležni nivoi vlasti u BiH da se, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, uključe u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz Berlinskog procesa.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH će, u koordinaciji sa Kabinetom predsjedavajućeg, a s ciljem efikasnog učešća Bosne  i Hercegovine na Samitu u Sofiji pokrenuti proceduru za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Samita, te će Informaciju o održavanju ovog samita sa pratećim prilozima hitno dostaviti Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.