VEZANI TEKST - Schmidt pisao Tegeltiji zbog privremenog finansiranja, i Turković ga pozvala da hitno zakaže sjednicu

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 1. oktobra 2021 . godine. Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH pripremi ovu odluku za potpisivanje i objavu u Službenom glasniku BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.   

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, pozdravila je odluku te je zaključila kako je ovim "spriječena potpuna blokada rada institucija".

- Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Odluku o privremenom finansiranju čime je spriječena potpuna blokada rada institucija. Važan korak ka normalizaciji rada, očekujemo što hitnije zakazivanje odgođene redovne sjednice. Pred nama je još važnih odluka u interesu građana - poručila je Turković.

Politički predstavnici iz Republike Srpske bojkotirali su rad u državnim institucijama nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula nametnuo dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Zbog toga predsjedavajući Zoran Tegeltija nije ranije zakazivao sjednicu. 

Vijeće ministara trebalo je donijeti Odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija čime bi bile osigurane isplate iz budžeta do kraja godine budući da dosadašnja odluka ističe 30. septembra, a budžet za 2021. godinu nije prošao svu potrebnu proceduru. 

U rješavanje ovog problema uključio se i visoki predstavnik Christian Schmidt koji je uputio pismo Tegeltiji, u kojem je pozvao na održavanje sjednice Vijeća ministara kako bi bila usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.