open-navfaktor-logo
search
Zakonska obaveza
Vijećnici SDA, SBB i A-SDA pozvali gradonačelnika Zenice da dostavi prijedlog Budžeta
Vijećnici SDA, SBB, A-SDA su u skladu sa članom 85. Poslovnika Gradskog vijeća, podnijeli prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća u svrhu razmatranja prijedloga Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i prijedlog odluke o izvršavanju Budžeta za 2020. godinu.
29.01.2020. u 16:44
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- S obzirom na to da je gradonačelnik na sjednicama 26.12.2019. i 16.01.2020. povukao prijedlog Budžeta kao jedini ovlašteni predlagač i time onemogućio vijećnike u Gradskom vijeću da raspravljaju i da se izjasne o ovom dokumentu, na taj način je Grad Zenicu doveo pred stanje totalne blokade.

Neosporno je da u skladu sa članom 34. Statuta Grada Zenica i članom 70. Poslovnika Gradskog vijeća gradonačelnik ima obavezu da dostavi prijedlog Budžeta na usvajanje. Međutim, gradonačelnik je povlačeći dva puta prijedlog Budžeta kao i nedostavljajući prijedlog Budžeta onemogućio funkcionisanje grada kao i ispunjavanje brojnih obaveza koje se finansiraju iz gradskog Budžeta. Na ovaj način dovode se u tešku situaciju posebno ranjive kategorije društva kao i finansiranje redovnih obaveza iz nadležnosti Grada Zenica.

Posebno upozoravamo na velike probleme u funkcionisanju javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika Budžeta kojima je neophodna finansijska pomoć, koja se jedino može realizirati usvajanjem Budžeta. Vijećnici SDA, SBB, A-SDA odbacuju spin gradonačelnika da su odgovorni za nastupanje mogućeg haosa u gradu. Pomenuti vijećnici nemaju ništa protiv usvajanja odluke o privremenom finansiranju, ali tek kada se izjasne o prijedlogu Budžeta za čije dostavljanje je isključivo nadležan i odgovaran gradonačelnik. Posebno zabrinjava činjenica da je gradonačelnik na posljednjoj sjednici radnog predsjedništva dostavljavanje Budžeta za 2020. godinu uslovio usvajanjem regulacionih planova. Želimo vjerovati da će prevladati razum i da će gradonačelnik kao jedini ovlašteni predlagač ispuniti svoju zakonsku obavezu i u što kraćem roku dostaviti prijedlog Budžeta sa nadom da ga neće više povlačiti – navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.