open-navfaktor-logo
search
Zakazani protesti
Više od 40 radnika Preventa Zenica dobit će otkaz
Više od 40 radnika Prevent d.o.o Zenica na nezakonit način ostaje bez posla, u kompaniji u kojoj su proveli 20 godina. Radnici će se sutra okupiti ispred preduzeća i iskazati nezadovoljstvo, kako kažu nezakonitim potezima Uprave.
18.01.2023. u 13:13
get url
text
Prevent
Prevent

- Firma Prevent u Zenici do septembra 2022. godine poslovala je pozitivno. Iznenada u spetembru je direktor firme pozvao predstavnike Vijeća uposlenika Preventa i obavijestio nas da se firma zatvara u oktobru i poslani smo svi na čekanje. U međuvremenu uprava je oko stotinjak radnika rasporedila u novu firmu koja također pripada Grupaciji Prevent. Radnici koji su odlučili da napuste firmu traže otpremnine, a neki žele da nastave raditi u novom pogonu i zbog toga ćemo sutra (četvrtak) protestvovati u Zenici – ispričao nam je Senad Ekanović, zamjenik predsjednika Vijeća uposlenika Prevent Zenica.

Osam radnika je dobilo otkaze iako su na bolovanju, a ovo što je ostalo su radnici koji su stariji od 50 godina i oni su u kategoriji invalidnosti. Mi smo se za pomoć obratili Udruženju građana Radnički pokret koji će nas sa svojim advokatima na sudu braniti besplatno, dodaje Ekanović.

Dražan Pejaković predsjednik UG Radnički pokret, pojašnjava da je ovo neprofitabilno udruženje koja ima svoj tim advokata i pružaju besplatnu pravnu pomoć svim radnicima u Bosni i Hercegovini u zaštiti njihovih prava. Ljudi nemaju novca, pa ne mogu ni platiti advokata

- Udruženju su se obratili radnici iz Preventa Zenica i kažu da su neke radnike otpustili, a neke su prebacili da rade u novoj fabrici Grupacije Prevent. Nekolicina radnika je dobila rješenja o otkazu na kućnu adresu, što je mimo zakona. Uprava firme je ljude sa povrijeđenom kičmom i neke od njih koji su oboljeli od raka, otpustila iako su na bolovanju. U Preventu Zenica neki radnici hoće da uzmu otpremninu, a neki žele nastaviti raditi, a to radnike niko ne pita – izjavio je Pejaković za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.