open-navfaktor-logo
search
Protest
Više od 50 kamiona ispred jame u Mramoru: Prijevoznici traže da Kreka omogući slobodnu prodaju uglja za građane
Prijevoznici uglja dovezli su jutros više od 50 kamiona ispred kapije jame Mramor, koja je u sklopu Rudnika uglja Kreka Tuzla. Razlog je što duže vrijeme iz Kreke ne voze ugalj za građane i ističu da su po predračunima na čekanju na destine tona uglja.
08.12.2022. u 12:52
get url
text
Prijevoznici na protestu u Mramoru

- Direktor rudnika Kreka obustavio je slobodnu uplatu uglja i to traje još od avgusta. Prijevoz vrše samo tri firme za radnike i penzionere rudnika, a mi ostali ništa - kaže Nermin Kasumović, jedan od prijevoznika uglja.

On kaže da su prijevoznici od avgusta vozili ugalj iz rudnika Stanari kod Doboja, ali dodaje da kod njih isporuka prestaje s decembrom.

- Oni su jučer, znajući šta mi planiramo, pustili neke predračune za ugalj nakon pet mjeseci. Meni su lično pustili tri predračuna s kopa Šikulje, a ukupno imam 30. Ja to nikada ne bih preuzeo, niti će iko od nas, dok ne puste ugalj iz Mramora i omoguće slobodnu prodaju, odnosno uplatu - kaže Kasumović, koji ima jedan kamion i u jednoj turi prevozi pet tona uglja.

Kasumović čeka 150 tona uglja po predračunima, a ima prijevoznika koji imaju više kamiona i još više narudžbi. Inače, tona Krekinog uglja košta 123 KM plus prijevoz.

Semir Ćatović je prijevoznik uglja od 2005. godine i kaže da se već dvije godine dešava da se usred grijne sezone obustavlja uplata i isporuka uglja.

- Prave monopol i traže da samo dvije-tri firme vrše prijevoz na kopu Šikulje i jami u Mramoru. Svima smo se obraćali, obećano nam je da će 7. decembra biti puštena isporuka, ali ništa. Kupci koji godinama od nas dobijaju ugalj su na čekanju - kaže Ćatović.

Prijevoznici su ranije uputili pisma premijerima Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona Fadilu Novaliću i Irfanu Halilagiću, federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, kao i generalnom direktoru Elektrioprivrede BiH Admiru Andeliji i direktoru Rudnika uglja Kreka Hasanu Blekoviću, ali ništa nije riješeno. Angažirali su i advokata i kažu da će podnijeti krivičnu prijavu ukoliko današnja blokada ne urodi plodom.

Izet Halilović kaže da je iz rudnika otišao u penziju prije 20 godina, a sada ne može sebi da obezbijedi dvije-tri tone uglja iz Kreke.

- Drugi voze, a ovi naši prijevoznici ne mogu. Uplatio sam oko 1.000 KM i čekam evo već 15-20 dana. Kupujem sa strane, snalazim se. Dijete mi ide u Stanare, a ovdje ne može da dobije ugalj, a pred nosom mu je rudnik - kaže Halilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.