open-navfaktor-logo
search
Okupljanje mladosti
Više od dvije stotine maturanata prošetalo Starim Gradom
Sa Baščaršijskog trga maturanti su se u defileu zaputili kroz Sarače, Ferhadiju i Titovu ulicu, sve do Pozorišta mladih gdje je upriličen prigodan program u organizaciji Općine Stari Grad i nadležne Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj
14.06.2019. u 13:42
get url
text

Baščaršijski trg bio je danas mjesto okupljanja mladosti i najljepših maturanata Općine Stari Grad Sarajevo. Njih 226 okupilo se ispred Sebilja, jednako obučeni sa lentama preko ramena, kako bi proslavili kraj svog devetogodišnjeg školovanja i hrabro zakoračili u novo poglavlje svojih života. Sa Baščaršijskog trga maturanti su se u defileu zaputili kroz Sarače, Ferhadiju i Titovu ulicu, sve do Pozorišta mladih gdje je upriličen prigodan program u organizaciji Općine Stari Grad i nadležne Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj.

U programu ispraćaja maturanata učestvovali su učenici osnovnih škola, a među njima Lejla Dževlan, dugogodišnja stipendistica Općine, koja se obratila riječima:

- Naša Općina živi za mladost i ta mladost osjeća da je ovo mjesto kojem pripada. Zbog te velike, uzajamne ljubavi duša naše Općine se svakog novog proljeća podmladi. I opet neka nova mladost unese žamor u njene sokake, protrči njenim ulicama tražeći drage likove. A ona, naša Općina, ponosno stoji, brine se i bori za svoje učenike, svoju djecu, veseleći se njihovim uspjesima i strpljivo ih ohrabrujući u njihovom životu - kazala je Lejla koja je još jednom iskoristila priliku da se zahvali za podršku koja joj je pružena tokom školovanja.

Kako je istaknuto, najzaslužniji za ulaganje u obrazovne institucije u Starom Gradu i podršku mladim ljudima kroz stipendiranje, u posljednjih deset godina, je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. U prigodnom obraćanju Hadžibajrić je još jednom naglasio značaj obrazovanja mladih ljudi.

- Dragi naši maturanti, želim vam sretan završetak devetogodišnjeg školovanja i da uspješno nastavite dalje u srednjim školama, a kasnije i fakultetima. Vi ste naša budućnost i samo obrazovanje može ovu našu lijepu zemlju BIH, sa vama na kojima svijet ostaje, izvesti na pravi put. Želim vam sretan nastavak školovanja, da budete i ubuduće dobri đaci i dobri ljudi -  kazao je Hadžibajrić.

Svi maturanti od Općine Stari Grad dobili su prigodne poklone i plakete, a nakon priredbe za njih je organizovana prigodna zakuska. Ispraćaju maturanata prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Samir Muhić i njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin.

Ovu školsku godinu u Starom Gradu završlo je 226 maturanata iz osnovnih škola "Hamdija Kreševljaković", "Vrhbosna", "Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković", "Edhem Mulabdić", "Mula Mustafa Bašeskija", "Saburina" i Zavoda Mjedenica. Među njima je 99 učenika koji su završili odličnim uspjehom. Učenici koji su imali odlične ocjene iz svih predmeta tokom devetogodišnjeg školovanja su: Mario Glavaš, Lucija Maličević, Kanita Babović, Ali Šabanović, Azra Arnautović, Merjem Dinarević, Ilma Bilić, Naida Kaljanac, Emira Ibrahimović, Emina Zubetljak, Hatidža Tandirović, Amar Beširević, Emina Beširević, Jasmin Kaberi, Adna Kurtanović, Selma Karačić, Sara Memišević, Selma Pamuk, Amila Crnomerović, Nejra Behulović, Bakir Činjarević, Hatidža Bevrnja, Adna Muminović, Asja Basarić, Amina Salkić, Ali Dervović, Šejla Mulahasanović, Omer-Faruk Sokolović, Mirza Idrizbegović, Affan Dorić, Amila Poturković, Amila Babić i Faris Numić, saopćeno je iz Press službe Općine Stari Grad. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.