MUPRS je spreman da nastavi raditi na tim poslovima, ali neće raditi na svoju štetu, jer, kako je dodao u izjavi novinarima, suzbijanje migranata u prelasku granice nije obaveza MUP-a RS-a, već Granične policije BiH.

Istakao je da RS neće dozvoliti da granica ostane nezaštićena, ali da ne može preuzeti dodatne troškove za smještaj i ishranu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova nakon što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obavijestila Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da to finansira. 

Tvrdi da je RS i do sada imala značajne troškove za oko 100 pripadnika MUP-a koji borave kao ispomoć na granici, jer je plaćala njihove dnevnice, gorivo i druge obaveze, što je na godišnjem nivou bilo oko 1,5 miliona KM.

- Hrana i smještaj tih ljudi na godišnjem nivou košta oko četiri miliona KM i mi ne možemo preuzeti i te troškove. Ovo pokazuje u kakvim uslovima funkcioniše BiH. Oni koji se zaklinju da pomažu, uskraćuju pomoć BiH kada joj je ona najpotrebnija - ustvrdio je Višković.

O ovom problemu razgovara i s nadležnim u MUP-a RS-a.