open-navfaktor-logo
search
Šta nije prihvatljivo
Vlada FBiH može prihvatiti sedam od 13 zahtjeva rudara, večeras u 19 sati u Sarajevu sastanak
Vlada Federacije BiH od 13 zahtjeva rudara u Federaciji BiH može prihvatiti u potpunosti sedam, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. On je kazao da će o zahtjevima koji su neprihvatljivi za Vladu FBiH razgovarati na večerašnjem sastanku u Sarajevu sa predstavnicima rudara.
29.11.2021. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - Da li administracija "sisa živo tkivo i krv rudnicima", Husić kaže da ih je sve manje

Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, kazao je da bi ispunjavanje zahtjeva rudara za povećanje cijene uglja za 20 posto, dovelo do velikog povećanja cijene električne energije za domaćinstva.

- Stanje u rudnicima nam je uzelo dva sata na današnjoj sjednici Vlade FBiH. U informaciju o stanju u rudnicima uključili smo i posljednje zahtjeve za ispunjenje 13 tačaka. Za Vladu FBiH je prihvatljivo sedam tačaka, o ostalim tačkama će se raspravljati večeras na sastanku u Sarajevu u zgradi Vlade FBiH - rekao je Džindić.

Andelija je rekao kako je sporan zaključak rudara koji se tiče povećanja cijene uglja od 20 posto, a što bi se odrazilo na krajnjeg kupca električne energije, poput penzionera, kao i zahtjev rudara da JP Elektroprivreda BiH najkasnije do 31.5.2022 godine sačini Plan i program uvezivanja radnog staža svim radnicima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna a koji će sprovoditi od 01.1.2023 gdoine do 31.12.2028 godine.

Andelija je objasnio da bi penzioner koji sada uz korištenje subvencije, plaća račun za električnu energiju od 43,25 KM, kod uvećanja cijene uglja plaćao struju više od 49 KM, a ukoliko bi Elektroprivreda ispunila zahtjeve rudara za izmirenje doprinosa, za što je potrebno više od 400 miliona KM, penzioner bi plaćao struju mjesečno 59,81 KM.

Andelija je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu kazao kako ima osjećaj da neko vrši pritisak na rudare. 

Ministar Džindić je govoreći o izdvojenom novcu u ovoj godini za uvezivanje staža radnicima u FBiH, rekao da je završen javni poziv u toj oblasti za privatna i javna preduzeća. 

- Za uvezivanje staža za 142 uposlenika u privatnim preduzećima koji će nakon toga moći otići u zasluženu penziju izdvojeno je 1,7 miliona KM, dok će blizu milion KM biti izdvojeno za uvezivanje staža u javnim preduzećima za 61 radnika - rekao je Džindić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.