- Tekući transferi ovog federalnog ministarstva u 2022. planirani su u iznosu od 40,4 miliona KM, te su veću u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosili 22,5 miliona KM. Od ukupnog iznosa tekućih transfera, za raseljena lica i povratnike planirano je 25,4 miliona KM što je više za 10,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, a ovo je i jedno od najznačajnijih planiranih povećanja u budžetu Federacije BiH za 2022. godinu - saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Također, 11 miliona KM je planirano za programe povratnika.

I kapitalni transferi su povećani na pet miliona KM, prema planu, dok su, poređenja radi, prošle godine iznosili 1,9 miliona KM.

- Riječ je o podršci namijenjenoj održivom povratku izbjeglih i prognanih lica s područja regije Srebrenica. Od ukupnog iznosa, milion KM se odnosi na finansiranje projekata Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari - dodaje se u saopćenju.

- Povećanjem budžeta Vlada Federacije BiH iskazala je volju za značajnijom podrškom i brigom prema povratničkoj zajednici. To znači veća podrška infrastrukturi, zapošljavanju, izgradnji stambenih jedinica, humanitarnim projektima, studentskim stipendijama, prevozu učenika i sl. Uvodimo i nove programe koji će obuhvatiti najmlađu populaciju - školarce i kategoriju penzionera s manjim primanjima.

Osmislit ćemo i druge projekte koji će biti prilagođeni potrebama povratnika. Najveći dio sredstava želimo usmjeriti u razvojne projekte koji će omogućiti nova i zadržati trenutna radna mjesta. Putna povezanost povratničkih mjesta i izgradnja druge infrastrukture će biti uvećana u odnosu na prošle godine. Jedan milion KM će biti usmjeren na projekte Memorijalnog centra u Srebrenici, koji će zaokružiti jednu cjelinu na izgradnji objekata u Potočarima. Bit će vidljivi objekti koji budu finansirani iz sredstava Vlade Federacije BiH – rekao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.