open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Vlada HNK odgovorila na prozivke o kladionicama: Imamo obavezu zaštite 10.000 radnih mjesta
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona reagirala je na, kako navode, neosnovane prozivke i lažna moraliziranja, a u vezi s odlukama o isplati subvencija po osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK, tzv. Korona zakona.
05.09.2020. u 10:48
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada HNK dodijelila kladionicama gotovo 200.000 KM, novac dat i onima koje duguju porez

- Vlada preuzima odgovornost pomoći ugroženoju privredi i zaštite 10.000 radnih mjesta. Zakonske odredbe su jasne i ne omogućuju nikakvu diskriminaciju među firmama i naše odluke odnosno pokrivenost odlukama o subvencioniranju ništa se ne razlikuju od cijeloga prostora FBiH. Tako i predmetni subjekti koje se medijski problematizira uredno su registrirani privredni subjekti koji imaju svoju djelatnost, svoje zaposlene i kojima je bio zabranjen rad u skladu protuepidemijskim zabranama i mjerama. U najkraćem, a u skladu sa Zakonom, svaka firma koja se prijavila na Javni poziv i ispunila jasno postavljene kriterije (prije svega, da nisu otpuštali radnike i da im je, odlukama kriznih štabova, bio zabranjen rad) obuhvaćena je donesenim odlukama Vlade koje imaju za cilj zaštitu 10.000 radnih mjesta u našem kantonu - navode iz Vlade.

Svako drukčije postupanje, a posebno preraspodjela novca koju neki potenciraju, bila bi, ističe se,  krivična povreda Zakona što je smjer u kojem ova Vlada neće ići.

- Pozivamo, stoga, sve one koji se upuštaju u javne rasprave relativizirajući napore Vlade HNK u saniranju ekonomskih posljedica pandemije, da iščitaju zakonske propise i razmotre sveobuhvatno činjenično stanje, a ne da špekulacijama i neutemeljenim jeftinim moraliziranjima obmanjuju naše sugrađane. Na kraju, što je posebno bitno naglasiti, subvencije idu za plaće radnicima, a ne poslodavcima, a i u kladionicama rade naši sugrađani, nečije kćerke, supruge, majke! Plaća je i njihovo pravo - saopćeno je iz kantonalne vlade.

Mada nisu decidno naveli, iz ovog se može iščitati kako je Vlada HNK "odgovorila" na prozivke da su dodijelili kladionicama gotovo 200.000 KM, odnosno da su dali novac i onima koje duguju porez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.