Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 19. septembra ove godine donijela zaključak kojim se predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo na raspolaganje daje novih 100.000 KM.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo je 100.000 KM, prvobitno namijenjenih za opremanje internata u Srebrenici, preraspodijeljeno Konakoviću, koji bi ta sredstva trebao utrošiti na "rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, otkup i izgradnju vjerskih i drugih pratećih, te kulturno-historijskih objekata".

Projekat Internatskog smještaja za djecu u Srebrenici, kojem su prvobitno namijenjena sredstva, egzistira od 2012. godine. Osnovna zamisao ovog projekta je da se djeci iz udaljenih područja okoline Srebrenice osiguraju uvjeti za nesmetan proces školovanja i obrazovanja.

- Zbog velike udaljenosti ruralnih područja, loše putne komunikacije, te lošeg socijalnog stanja povratnika, u velikoj mjeri izostaje i školovanje djece koja žive u udaljenim okolnim područjima Srebrnice. U cilju smanjenja broja djece iz udaljenih mjesta koja zbog nepristupačnosti i udaljenosti od škole često napuštaju obrazovanje, te smanjenja izostanaka u školi i poboljšanja školskog uspjeha, smještajem u internat, djeci se osiguravaju adekvatni uvjeti za boravak, obrazovanje i dalje osposobljavanje – navodi se u opisu projekta.

Smještaj u internatu obuhvata cjelosedmični boravak, smještaj, ishranu, prijevoz do škole i nazad, kao i podršku od strane stručnog osoblja, u izvršavanju domaćih zadataka i pomoć u učenju. Za djecu se također organizuju kursevi engleskog i njemačkog jezika, informatike te ostale društvene aktivnosti. Pored obrazovne komponente nezaobilazna je i odgojna koja podrazumjeva usvajanje znanja, vještina i navika za izrastanje djece korisnika u samostalne i stabilne ličnosti.

Sve navedene usluge za djecu su besplatne, a sredstva se osiguravaju uz pomoć donatora, poput Vlade Kantona Sarajevo, koja će u ovoj godini usrkratiti ta sredstva jer su ona preraspodijeljena Konakoviću.

Vlada Kantona Sarajevo je do sada na račun Ureda predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo za raspodjelu sredstava neprofitnim organizacijama te za rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata prebacila 325.000 KM, koje su trebali krajnjim korisnicima transferirati resorna ministarstva.