open-navfaktor-logo
search
Neumoljiva statistika
Vlada KS je liječila, umjesto da spriječi: Bilo bi manje zaraženih i umrlih da se reagiralo na vrijeme
Prema analizama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo posljednje dvije sedmice u tom kantonu bilježi se pad broja oboljelih od koronavirusa i stabilizacija epidemiološke situacije. Podaci koji pokazuju smanjenje broja zaraženih nakon uvođenja strogih mjera jasno pokazuju da su one dale rezultate i da bi situacija u Kantonu Sarajevo bila daleko bolja da su uvedene na vrijeme. 
23.04.2021. u 11:45
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su tek sredinom marta počeli uvoditi ozbiljnije, strožije epidemiološke mjere u pogledu zatvaranja ugostiteljskih objekata, ograničavanja broja prisutnih osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru... Sredinom marta je uveden i djelomični lockdown. Do tada su Vlada KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom i Krizni štab KS na čelu sa ministrom Harisom Vranićem, oklijevali sa novim mjerama te krivicu prebacivali na Vladu FBiH. 

VEZANI TEKST - Krizni štab FBiH: Došlo je do porasta oboljelih od koronavirusa, posebno u KS

Ono što je činjenica je to da je rast broja zaraženih u KS bio osjetno uvećan već početkom februara, na šta su nadležne u KS upozoravali sa federalnog nivo vlasti, ali isto tako su i ljekari iz sarajevskih bolnica ukazivali da mjere treba hitno prilagoditi situaciji na terenu. U suprotnom, KS će biti u velikom problemu, najavljivali su. To se i desilo, pa je Vlada KS "liječila" umjesto da spriječi. 

-  Posljednje dvije sedmice došlo je do porasta broja oboljelih, posebno u Kantonu Sarajevo - upozorili su 8. februara iz Federalnog ministarstva zdravstva, dok su za to vrijeme i u narednim danima iz KS govorili da je povećan broj zaraženih, ali da je sve pod kontrolom. 

Kako se februar bližio kraju, tako je i Vlada KS počela održavati "hitne sjednice" i razmišljati o tome da nešto uopće počne poduzimati. 

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Građani imaju pravo da budu zamoreni, ali Krizni štab mora uspostaviti bolju kontrolu

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su od početka februara intenzivno upozoravali da će doći do problema jer je priliv pacijenata sve veći. Tako su krajem tog mjeseca saopćili da je osposobljena nova respiratorna jedinica za oboljele od COVID-19. Ista ona za koju je ministar Vranić naknadno pitao "ko je uopće dozvolio uspostavljanje tog respiratornog centra"?!

- U periodu od 19. marta 2021. do 18. aprila 2021. dnevni broj oboljelih se kretao u rasponu od 63 do 822 slučaja, sa prosjekom od 326 potvrđenih slučajeva dnevno. Tendencija smanjenja broja potvrđenih slučajeva se uočava u periodu od 25. marta 2021. Od 2. aprila 2021 uočava se stabilizacija epidemiološke situacije, sa blagim opadanjem broja slučajeva – navodi se u analizi Zavoda u vezi s učinkom epidemioloških mjera.

 

Dakle, kada je situacija sa brojem zaraženih koronavirusom i umrlih eskalirala, Krizni štab Kantona Sarajevo uveo nove epidemiološke mjere koje su očito imale efekta. Tada je su postepeno na snagu počele stupati zabrane kretanja od 21 jedan sat, umjesto 23 kako je to ranije bilo, do pet sati ujutro. Zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata na području KS, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića, a između ostalog, nisu radile teretane ni škole.

 

VEZANI TEKST - Sedmodnevni prosjek: Kanton Sarajevo ubjedljivo prednjači po broju zaraženih, USK na začelju liste

Uprkos svim upozorenjima, iako svjesni da neće ići nabolje ukoliko Krizni štab i Vlada KS ne odreaguju adekvatno, došlo se ipak do situacije da premijer Forto 15. marta na sjednici Skupštine KS saopći: " Mi više ne čekamo scenario Bergamo, mi jesmo Bergamo. Sarajevo je trenutno najveće žarište u Evropi". Samim tim kantonalna vlast u Sarajevu je priznala da su podbacili. 

U današnjem izvještaju se navodi da je u Kantonu Sarajevo, za posljednja 24 sata, potvrđeno 64 novozaraženih koronavirusom, dok je u istom periodu 101 osoba oporavila od COVID-19 infekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.