Planovi

Vlada KS umjesto dva želi jedan stambeni fond: Ukida se jedna direktorska pozicija

Objavljeno: 10.10.2019. u 20:27 Autor: E. H.

Pretvorbom fondova u javne ustanove imali bismo kontrolu sredstava u smislu racionalnog trošenja sa pažnjom dobrog domaćina, kazao je Filipović

Objekat koji je izgradio Fond kantona za izgradnju stanova

Danas su na sjednici Vlade Kantona Sarajevo na dnevnom redu bile tačke Prijedlog odluke o osnivanju JU Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za porodice šehida, poginulih boraca, RVI, demobilizirane borce i prognane osobe, te Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Kantonalni stambeni fond Sarajevo, ali su tačke, kako je za Faktor potvrdio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović, povučene.

- Tačke su povučene sa dnevnog reda današnje sjednice kako bi se otklonile neke pravne nedoumice i sumnje na koje su ukazali pojedini članovi Vlade, ali odgovorno tvrdimo da sve što je pripremljeno je i provjereno. Navedene tačke ne podrazumijevaju osnivanje novih institucija, već promjenu pravnog oblika postojećih, radi konačnog rješenja, odnosno spajanja dvije institucije koje imaju gotovo identičnu djelatnost – pojasnio je Filipović.

Istakao je kako je jedan od prethodnih saziva Vlade KS donio zaključak kojim se predviđa spajanje već postojećih fondova, Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova i Kantonalnog stambenog fonda.

- Jedna od mjera ove Vlade je spajanje. Pretvorbom fondova u javne ustanove imali bismo kontrolu sredstava u smislu racionalnog trošenja sa pažnjom dobrog domaćina. A u konačnici kada završimo proces spajanja umanjujemo jednu direktorsku poziciju. Naravno, potrebno je prvo obje institucije postaviti na isti nivo, u isti pravni oblik kako bismo ih mogli spojiti – kazao je Filipović.

Istakao je da, nakon što Vlada usvoji ove materijale, na nekoj od narednih sjednica oni će se naći pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo.

- Nakon toga idemo u postupak preregistracije, potom ćemo pripremati materijal za Vladu i Skupštinu – zaključio je ministar Filipović.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije