open-navfaktor-logo
search
Objavljeni spiskovi
Vlada na potezu: Na listama čekanja u sarajevskim vrtićima 2.974 djece, hoće li svi dobiti subvenciju
Na listama čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva ove godine nalazi se 2.974 djece, kazali su iz ove javne ustanove.
06.07.2021. u 20:43
get url
text

Prethodne dvije godine Vlada Kantona Sarajevo subvencionirala je boravak djece u privatnim vrtićima za koje nije bilo mjesta u JU Djeca Sarajeva.

Međutim, prema riječima ministrice odgoja i obrazovanja KS Naide Hota Muminović Vlada KS neće moći subvencionirati svu djecu sa liste čekanja.

- Raspisat ćemo javni poziv i u skladu sa kriterijima dodijeliti subvencije. Nećemo moći subvencionirati boravak za svu djecu - kazala je ministrica za Faktor.

Prošle godine na listama čekanja bilo je 1.446 djece za koje je Vlada izdvajala po 200 KM, a godinu ranije na listi čekanja bilo je tek 454 djece, kada je Vlada prvi put i donijela odluku o subvencioniranju boravka djece u privatnim vrtićima.

Iz JU Djeca Sarajeva za Faktor ističu kako je planiran boravak 3.405 djece u 138 odgojnih grupa u 37 vrtića JU Djeca Sarajeva.

Direktorica Suanita Banda navela je da je po završetku Javnog poziva u Organizacionoj jedinici Stari Grad primljeno 176 djece, a na listi čekanja je 139 djece, u organizacionoj jedinici Centar primljeno je 236 djece, a na listi čekanja je 571 djece, u Organizacionoj jedinici Novo Sarajevo primljeno je 175 djece, a na listi čekanja je 591 dijete, u Organizacionoj jedinici Novi Grad primljeno je 634 djece, a na listi čekanja je 1.637 djece.

- Ukupni prijedlog prijema u JU Djeca Sarajeva iznosi 1.221 djece prema protokolisanoj prijavi za upis djeteta u prijavi za upis djeteta u vrtić u školskoj 2021/2022. godini. Lista čekanja u JU Djeca Sarajeva iznosi 2.974 djece prema protokolisanoj prijavi za upis djeteta u prijavi za upis djeteta u vrtić, a veliki broj roditelja je prijavio djecu na Javni poziv, kako bi bili na listi čekanja, te ostvarili pravo subvencije za boravak u privatnim predškolskim ustanovama – navela je Banda.

Ističe da ponovni konkurs za cjeloviti razvojni program neće biti, a da će konkurs za obavezni program za djecu pred polazak u školu biti u augustu.

- Ukupan broj upisane djece u obavezni program je 1.547 djece – zaključila je Banda.

Podsjećamo, Faktor je pisao o gužvama na šalterima na kojima su se predavali dokumenti za upis u vrtiće posljednjih dana do zatvaranja Javnog poziva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.