Nakon današnje sjednice Vlade TK, saopćeno je da je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru Javnog preduzeća RTV TK za razrješenje članova Uprave ovog preduzeća, te je data i prethodna saglasnost Nadzornom odboru za imenovanje vršioca dužnosti Uprave.

Nadzorni odbor RTV TK formiran je prije nešto više od mjesec, a čine ga profesori historije Mirel Bijedić i Munib Efendić, obojica SDP-ovci, kao i profesor matematike iz Sapne Muhamed Omerović, kadar PDA. Oni su predložili, a Vlada prihvatila, da novi direktor RTV TK bude član PDA Almir Mulabećirović, Dino Osmanović iz Naše stranke bit će izvršni direktor za program, a Nizama Softić izvršna direktorica za razvoj.

VEZANI TEKST-Direktor RTV TK Kasim Softić: Senad Alić mi je prijetio krivičnom prijavom i inspekcijom, ostavku neću dati

De facto smijenjeni direktor RTV TK Kasim Softić, izvršna direktorica za program Admira Bakić i izvršni direktor za razvoj Hasan Jahić, uputili su pismo OHR-u, Delegaciji Evropske unije u BiH, OSCE-u, Ambasadi SAD-a u BiH, kao i novinarskim udruženjima, u kojim skreću pažnju na političke pritiske kojima su izloženi od vladajuće većine u TK, koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka.

- Samo šest mjeseci nakon provedene konkursne procedure, pokrenuta je smjena Uprave RTV TK. Radi se to po ubrzanom metodu, političkim pritiscima i direktnim prijetnjama upućenim direktoru od strane pojedinih lokalnih političkih moćnika i predstavnika aktuelne vlasti. Radi se to na način suprotan zakonima države Bosne i Hercegovine, bez ikakvih valjanih obrazloženja i argumenata - navodi se u pismu.

Uprkos činjenici, kaže su u dopisu, da javni mediji ne smiju biti u službi pojedinih političkih opcija, već svih građana te da takav medij mora održati neutralnost i nepristrasnost, predstavnici vlasti smjenjuju legalnu i legitimno izabranu Upravu RTV TK, a u novu Upravu postavljaju stranačke aktiviste vladajućih političkih opcija.

- Zabrinuti smo i opravdano sumnjamo da je krajnja namjera ovog nezakonitog čina aktuelne vlasti u Tuzlanskom kantonu gušenje slobode misli i zatvaranje javnog medija za drugačija mišljenja - ističu članovi Uprave.

O kakvim je postupcima riječ, dodaju u pismu, ukazuje i činjenica da su članovi nedavno postavljenog privremenog Nadzornog odbora RTV TK sa zadatkom da smijeni Upravu, i sami posramljeni činom pukog čitanja Odluke o smjeni, pokušali pravdati svoju ulogu u tom postupku, stanjem u državi u kojoj prednost nad stručnima i sposobnima imaju politički podobni.

Uprava koju smjenjuje aktualna vlast u TK, u 2020. godini je, uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi, navode u pismu, uspjela na visokom nivou održati proizvodni proces, ojačati programe radija i televizije, povećati vlastite prihode za 31 posto, povećati primanja zaposlenih za 11 posto, osigurati investicije u iznosu od preko pola miliona KM.

- Mi ćemo svoja prava potražiti pred pravosudnim institucijama. Svi su pravni argumenti na našoj strani. Pa zašto Vam ovo pišemo? Upravo zbog onih datih obećanja, da će se vlast u Tuzlanskom kantonu boriti za zakone, pravdu, a protiv korupcije i nepotizma. Način na koji to rade nije borba za demokratsko društvo i jednaka prava za sve, već suprotno, diktatura vlasti nad svima koji ne misle istim političkim opredjeljenjem. Samo Vas jedno molimo, ne sudite po obećanjima, već po djelima - zaključeno je u pismu.

Nakon što su dobili pismo Uprave RTV TK iz Udruženja "BH novinari" već su najavili su da će reagirati prema Vladi TK.