open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vlada TK će tražiti zabranu: Štrajk zdravstvenih radnika nema uporište u važećim propisima
Na danas održanoj vanrednoj sjednici, Vlada Tuzlanskog kantona primila je k znanju informaciju Radnog tima Vlade TK, o pokušaju nastavka razgovora s predstavnicima sindikata zaposlenih u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.
16.09.2022. u 18:18
get url
text

Kako se navodi u zaključku Vlade, štrajk koji je od strane predstavnika sindikata najavljen isključivo medijski, za koji ni Vlada, ni drugi nadležni kantonalni organi nisu zaprimili nikakav pisani dokument, a koji bi trebao započeti 19. septembra 2022.godine, u ovoj fazi apsolutno nema uporište u važećim propisima i odredbama Kolektivnog ugovora koji reguliraju ovu oblast, saopćeno je nakon vanredne sjednice.

Ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području TK, shodno Zakonu o štrajku, traži da pod hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organiziranja i provođenja spomenutog štrajka, jer je on zakazan suprotno odredbama važećih propisa i odredbi Kolektivnog ugovora.

Istovremeno, odluka dva sindikata zdravstvenih radnika, po kojoj u ponedjeljak stupaju u generalni štrajk, još je na snazi jer danas nije došlo do sastanka između sindikata i Radnog tima Vlade Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, koji predstavljaju više od 5.000 zaposlenih u javnom zdravstvu na području TK, traže povećanje svoje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke. Viša satnica bi značila povećanje plaće zaposlenih u zdravstvu za 20 posto.

- Imali smo određene kontakte, ali ništa što bi promijenilo situaciju. Oni su od nas tražili da dostavimo zahtjev za pokretanje postupka mirenja, što smo mi učinili još 20. jula. Kao opravdanje su naveli da taj papir nije došao do njih, ali ta priča nema osnova. Svi zakonski uvjeti za štrajk su ispunjeni - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.