open-navfaktor-logo
search
Uoči presude
"Vojvoda se us*ao": Mladića su nakon hapšenja morali presvlačiti da bi bio saslušan
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu sutra bi trebao izreći konačnu presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih ratnih zločina u BiH.
07.06.2021. u 21:33
get url
text

Kako je najavljeno, presudu, koja je zakazana u 15 sati, donijet će sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine, nakon što su ga godinu ranije, nakon 15-godišnjeg skrivanja, uhapsili pripadnici srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije i Službe za otkrivanje ratnih zločina u selu Lazarevo kod Zrenjanina, gdje se krio u kući rođaka.

VEZANI TEKST - Ratko Mladić, od godina skrivanja do presude za genocid

Nakon hapšenja priveden je na saslušanje pred sudiju Odjeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine, ali je saslušanje tada prekinuto, te odloženo za naredni dan.

Kasnije su srbijanskli mediji otkrili da je početak Mladićevog prvog saslušanja kasnio jer "zbog svog zdravstvenog stanja nije mogao kontrolisati stolicu".

Zbog toga su mu, kako je prenio tada Blic, morali brzo pronaći novu odjeću kako bi ga mogli ispitati. Tada je u javnosti  "zaradio" i nadimak "General Pampers".

Slično se, sve su prilike, ponovilo i tokom izricanja prvostepene presude u Haškom tribunalu, kada je Mladić već prilikom obrazloženja prve tačke optužnice od Vijeća zatražio petominutnu pauzu, kako bi otišao u toalet.

Međutim, umjesto zatraženih pet minuta u toaletu se zadržao gotovo 45.

Društvenim mrežama brzinom munje su se proširili komentari kako se "general Pampers ponovo us*ao, kako će možda pokušati počiniti samoubistvo ili neki sličan drugi 'herojski potez'."

U međuvremenu je došla informacija kako je Mladić zatražio medicinsku pomoć, jer mu se "naglo pogoršalo zdravstveno stanje", te su njegovi branioci tražili da Vijeće prestane čitati rezime i pređe odmah na izricanje presude.

Sud je to odbio, kazavši da je njegovo zdravstveno tanje sasvim zadovoljavajuće, nakon čega je Mladić burno reagirao, te je udaljen iz sudnice u u prostoriju iz koje je putem monitora mogao pratiti izricanje presude.

U trenutku dok je odlazio u WC, prenijeli su mediji, sa galerije su mu vikali: "Vojvoda se us*ao, neka se us*ao!"

Podsjetimo, prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. 

Haško tužilaštvo je zatražilo da Apelaciono vijeće proglasi krivim Mladića za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most, Ključ i Vlasenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.