VEZANI TEKST - Kako do medicinskog kisika: Postrojenja u Austriji idu na remont, niko u svijetu ne pita za cijenu

Avdo Dedić, direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača kisika u Bosni i Hercegovini, u više navrata u medijima je upozoravao da bi moglo doći do problema u snabdijevanju medicinskim kisikom. O tome je obavijestio ministra Vranića, kao i čelnike zdravstvenih ustanova. Uprkos tome, premijer KS Forto na današnjoj sjednici Skupštine KS je kazao kako on "nema informaciju o nestašici medicinskog kisika". 

Ministar Vranić ima informaciju, potvrdio je na Skupštini, ali ima i "savjete" za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opću bolnicu "prim. dr. Abdulah Nakaš". 

- Ja sam dobio upozorenje od direktora Messera da je u cijeloj Evropi ogromna potrošnja kisika tako da smo mi kao mala država u velikoj opasnosti da bi možda mogli doći u problem s nabavkom i distribucijom kisika. I ja ovim putem plediram na uposlenike Opće bolnice i Kliničkog centra zbog toga što sam dobio podatke od same firme Messer koji su radili na testiranju same potrošnje kisika, kako u bocama, tako i centralnog, i oni su došli do zaključka da se najmanje 30 posto kiseoničke potpore raspe, a da se ne iskoristi.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Srušio se šator na punktu za drive-in testiranje na koronavirus

Hoću da kažem da se mora obratiti više pažnja prema svim bolesnicima koji su na neinvazivnoj oksigenaciji da pacijenti ne skidaju maske, da se prati, da se zatvara kisik ukoliko pacijenti ustanu da prošetaju i odu do toaleta, jer svaki litar tog kiseonika nam je neophodan. Tako da je to jedina stvar, da se malo radi domaćinski i da se obrati pažnja na potrošnju kisika - kazao je Vranić odgovarajući na zastupnička pitanja. 

Ne znamo "zavrnu li" medicinari i pacijenti kisik kad idu na toalet, da li skidaju maske i da li je takvo što uopće moguće iskontrolirati, ali ministar bi za početak trebao prekontrolisati jesu li dobro "zavrnuti" šarafi na objektima za drive-in testiranje.