open-navfaktor-logo
search
Po naredbi Suda
Vrše se provjere i izuzima dokumentacija: SIPA ponovo u KCUS-u
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su ponovo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje, kako je rečeno Faktoru iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, "vrše određene provjere i izuzimaju dokumentaciju".
05.07.2021. u 09:28
get url
text

- Aktivnosti se provode u sklopu ranije formiranog predmeta, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo i po naredbi Općinskog suda u Sarajevu - kazala je za Faktor Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

VEZANI TEKST - SIPA ponovo u KCUS-u: Izuzimaju se dokumeti koje nisu uzeli prošli put

Radi se, podsjetimo, o predistražnim radnjama u sklopu predmeta koji je formiran nakon medijskih napisa o navodnim pismima koja se odnose na liječenje Covid-pacijenata u KCUS-u.

Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Covid-odjela.

Pripadnici SIPA-e već su u dva navrata ulazili u KCUS i izuzimali dokumentaciju koja se odnosi na liječenje Covid-pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi.

Osim iz KCUS-a, ranije su izuzeli i dokumentaciju iz Federalne uprave civilne zaštite i firme Verlab, koja je verifikovala respiratore ACM-812-A, čije je korištenje problematizirano.

Također, po nalogu Tužilaštva KS, federalni zdravstveni inspektori 6. aprila 2021. su pokrenuli inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a izvještaj su dostavili Tužilaštvu na dalje postupanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.