open-navfaktor-logo
search
Nakon rasprave
VSTV usvojio zaključke o Priebeovom izvještaju
Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić se u svom obraćanju u vezi s Priebeovim izvještajem osvrnula na problem imenovanja, rekavši kako "VSTV ne može birati najkompetentnije kad nama Ustav kaže da moramo birati po nacionalnosti, ali pravosuđe time ne trpi"
19.12.2019. u 15:59
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je, nakon rasprave o Izvještaju grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH koji je u Bruxellesu Evropskoj komisiji predstavio Reinhard Priebe, usvojilo 15 zaključaka koje će ovo vijeće ispuniti kako bi ispoštovalo preporuke ekspertskog izvještaja.

U zaključcima VSTV-a je navedeno kako su "pravilno mapirani nedostaci u pravosuđu", te kako je VSTV svjestan da je njegovo osnivanje podrazumijevalo odgovornost za cjelokupno pravosuđe.

Rečeno je kako će se nastaviti rad na predmetima slučajeva korupcije, ratnih zločina i drugih djela, te da je potrebno vraćanje povjerenja građana kroz objave imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija sljedeće godine. Za objavu imovinskih kartona potrebno je usvojiti revidirani pravilnik, budući da je pravilnik koji je trenutno na snazi sporan zbog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka.

- Implementacija usvojenih mjera i percepcija građana su zamjerke Priebeovog izvještaja, pri čemu Izvještaj ne konstatira da je tijelo politizirano - kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u svom uvodnom izlaganju povodom ovog izvještaja.

Kazao je da je Izvještaj "sveobuhvatan, ušao je u probleme koje imamo, te prepoznao aktivnosti koje imamo u zadnje tri godine".

- Iz njega moramo izdvojiti ono što moramo odmah raditi, a to su finansijski izvještaji sudija i tužilaca - kazao je Tegeltija, dodavši kako postoji dobar pravilnik, ali je onemogućen zbog stava Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić se u svom obraćanju u vezi s Priebeovim izvještajem osvrnula na problem imenovanja, rekavši kako "VSTV ne može birati najkompetentnije kad nama Ustav kaže da moramo birati po nacionalnosti, ali pravosuđe time ne trpi".

Komentirajući prijedlog koji se tiče imovinskih kartona, Jukić je kazala kako joj nije jasno "da li objava imovinskih kartona sada znači da se krši zakon budući da se, prema trenutnom zakonu, kartoni ne mogu objaviti".

Dodala je kako bi svi do kraja godine dostavili imovinske kartone da se to od njih traži.

Član VSTV-a Slavo Lakić je rekao kako smatra da je ovo pitanje prekompleksno, te da neće izglasati ono što ne može ispuniti, nakon čega je Tegeltija kazao kako bi debatu trebalo usmjeriti u radna tijela da oni razgovaraju o zaključcima jer se to na sjednici ne može raditi.

Nezirović je rekao kako je potrebno izvijestiti o usvajanju Izvještaja, te tražiti od izvršne i zakonodavne vlasti da izvrše svoje obaveze, da bi se moglo krenuti u reforme pravosuđa, na što je Tegeltija odgovorio kako VSTV ne mora prihvatiti Izvještaj.

- Mi Izvještaj ne trebamo prihvatiti ili ne prihvatiti. Izvještaj nije naš, već Evropske komisije, i mi samo moramo reći da je on cjelokupan ili nije - kazao je Tegeltija.

O usmjeravanju rasprave o Izvještaju u radne komisije, Jadranka Lokmić-Misirača je rekla kako ne misli da je to dobro rješenje budući da je Vijeće to koje mora glasati po svakom zaključku.

Slavo Lakić je kazao kako se "treba boriti s onim što piše u preporukama", te kako "imamo intervjue koji nam ni na šta ne liče", naglasivši da se sistem treba uspostaviti.

Rekao je kako nije dobro da se priča na način ko je dao, a ko nije dao na uvid svoj imovinski karton, već da se ovo pitanje zakonski riješi.

Nakon usvojenih zaključaka, Tegeltija je u svom obraćanju novinarima kazao kako je pitanje imovinskih kartona pitanje digniteta nosilaca pravosudnih funkcija, što ne znači da su druga pitanja iz Izvještaja zanemarena, već će se o njima raspravljati u komisijama.

U Priebeovom izvještaju se navodi kako je VSTV sam postao dio problema i propustio da uspostavi integritet, te da se pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva boriti protiv ozbiljnog kriminala i korupcije.

Komentirajući to da li je VSTV dio problema, Tegeltija je rekao kako je "VSTV dio pravosuđa".

- Samim tim, ako je pravosuđe dio problema, onda je i VSTV  - kazao je.

"Ozbiljni propusti pravde su postali vidljivi zbog nedostatka liderskih sposobnosti, navoda politizacije i sukoba interesa, neefikasne organizacije, otvorenosti i transparentnosti i, konačno, nesposobnosti da provede reforme", navodi se u Izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.