open-navfaktor-logo
search
Samit u Beogradu
Vučić: BiH nema nijedan autoput ni prugu koja nas spaja
Učesnici Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope danas su na otvaranju izrazili očekivanje da će proizvod skupa biti novi infrastrukturni projekti
16.10.2018. u 12:52
get url
text

Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope danas je svečano otvoren u Beogradu, a učesnici su izrazili očekivanje da će proizvod skupa biti novi infrastrukturni projekti koji će bolje povezivati region, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zvanično i otvorio Samit, rekao je da ono zbog čega su danas okupljeni jesu putevi i novi oblici saradnje.

-Povezivanje regiona danas je od presudnog značaja za napredak - naveo je, istakavši da kada se pogleda bivša Jugoslavija, vidi se da Bosna i Hercegovina nema nijedan autoput koji ih spaja, kao ni prugu, a slično je i s Crnom Gorom, Rumunijom, dok je nešto bolje s Bugarskom i Makedonijom.

On je rekao da infrastrukturno "nismo povezani", iako su te zemlje glavni trgovnski partneri, što, kako je naglasio mora da se ispravlja.

- Suština je u povezivanju, da mijenjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, riječnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savjete naših kineskih prijatelja, i da damo pun doprinos projektu Jedan pojas, jedan put - rekao je.

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Ismirom Juskom, također učestvuje na ovom samitu, saopćeno je iz Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.