Političko-sigurnosna situacija je vrlo složena, ali će se Srbija ponašati vrlo odgovorno i čuvati mir i stabilnost, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Nišu, uoči vojno-policijskog mimohoda u povodu Dana pobjede saveznika u 2. svjetskom ratu.

 Vučić je, poslije jutrošnjeg sastanka s resornim ministrima i predstavnicima Vojske Srbije i MUP-a, parafrazirao poruku bivšeg doživotnog predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita: "Živimo kao da će 100 godina biti mir, a budimo spremni zemlju braniti u svakom trenutku".

Jedinice policije i vojske su sve pripremljenije, obučenije i opremljenije, rekao je Vučić, naglasivši kako je "budžet za odbranu nikada veći". "To olakšava poziciju jednoj relativno maloj, ali neovisnoj zemlji da vodi neovisnu politiku", ocijenio je Vučić, istaknuvši da je cilj "odvraćanje potencijalnog agresora".

 On je za danas najavio nalete MIG-ova 29 te helikoptera MI-35 te rekao da je, uz kupnju tri helikoptera MI-17 i narudžbe tri "pume" i H-145, Srbija, uz Poljsku, Mađarsku i Rumunjsku, "najveći naručitelj helikoptera u ovom dijelu svijeta".  To dramatično mijenja poziciju Srbije u vojnom i policijskom smislu, ocijenio je srbijanski predsjednik i najavio "najveći broj tenkova u paradi na jednom mjestu", uz sudjelovanje oko 4.000 vojnika i policajca.

 On je podsjetio i da je Srbija kupila dva sistema bespilotnih letjelica koje su "bit modernog ratovanja". "Sve ovo treba služiti u svrhu odvraćanja potencijalnog agresora u napadu na Republiku Srbiju", poručio je Vučić. U povodu Dana pobjede saveznika u 2. svjetskom ratu, u Nišu je danas počela vojno-policijska parada "Odbrana slobode", Vojske Srbije i MUP-a, na kojoj je najavljeno sudjelovanje više od 4.000 vojnika i policajaca, 380 borbenih vozila, te 40 aviona i helikoptera.

 Predviđena je parada pješačkog i motoriziranog ešalona, nalet zrakoplovnog ešalona te padobranski desant. U mimohodu će sudjelovati i veterani vojske i policije, prenosi Hina.