open-navfaktor-logo
search
Nasrtaji na BiH
Vučić tvrdi jedno, njegovi mediji i saradnici drugo: Pokušaj da se pred Trumpom nametne pitanje RS-a
Aleksandar Vučić ne djeluje koordinirano sa vlastima entiteta RS u svrhu povezivanja Kosova sa ovim entitetom u Bosni i Hercegovini u kontekstu aktuelnih pregovora Srbije i Kosova već rukovodstvo Bošnjaka "pokušava od prijatelja praviti neprijatelje".
24.08.2020. u 20:20
get url
text

Kazao je to predsjednik Republike Srbije, reagirajući na saopćenje Stranke demokratske akcije (SDA) povodom sastanka u Beogradu o "statusu entiteta RS", koji je zakazan za srijedu.

VEZANI TEKST - SDA: Povezivanjem Kosova sa RS-om Srbija nastavlja agresiju na BiH

Ponovio je Vučić svoje deklarativno opredjeljenje za poštivanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Reakcija SDA je, podsjetit ćemo, uslijedila nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predsjedniku susjedne Srbije dostavio dokumente koji se odnose na "neustavnu transformaciju dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS-a" i na "antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH", te nakon najavljenog sastanka u Beogradu na kojem bi se trebalo razgovarati o tim dokumentima.

Još ranije je, prema Vučićevom priznanju, Dodik predsjedniku Srbije kazao da od te zemlje "očekuje određenu vrstu podrške i pomoći".

- Rekao sam mu da mi pošalje dokumente. I naravno da ću uvek da sarađujem – izjavio je Vučić.

Da predsjednik Srbije zaista poštuje suverenitet BiH, razmatranje unutrašnjih pitanja naše zemlje sa predstavnicima samo jednog naroda, koji istovremeno otvoreno dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH, ne bi dolazilo u obzir.

VEZANI TEKST - Sve u cilju rušenja BiH: Šta sadrži dokument koji je Banja Luka poslala Beogradu?

Zanimljivo je da je Vučićev sastanak sa Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović zakazan sedmicu uoči sastanka predsjednika Srbije sa delegacijom Kosova u Bijeloj kući, kojem bi trebao prisustvovati i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump.

Da je nametanje "statusa entiteta RS" u paket vezan za rješavanje statusa Kosova dio strategije Beograda i Banje Luke, potvrđuju i pisanja medija koje kontrolira upravo Vučić.

Tako je tokom proteklog vikenda "Srpski telegraf", list koji se već godinama dovodi u direktnu vezu sa predsjednikom Srbije, na svojoj naslovnici objavio da "Vučić u Americi traži RS".

- Pravila koja važe za Kosovo i Albance moraju da važe i za Srbe, okosnica je dokumenta koji je Milorad Dodik dostavio srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Ideja Banje Luke o čvršćem povezivanju Srba sa obje strane Drine već je dostavljena Vučiću. Predsjednik Srbije poručuje da o se ovoj temi mora ozbiljno razmisliti – navodi se u tekstu "Srpskog telegrafa".

Ono što Vučić ne izgovara, pokušavajući graditi vrlo labilni imidž "regionalnog faktora stabilnosti", umjesto njega poručuju, pored medija, njegovi najbliži saradnici, poput srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Koliko zvanični Beograd poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, svjedoči posljednja Vulinova izjava prema kojoj rezultati istrage o incidentu u Potočarima 2015. godine pokazuju "kakva im je država".

- Ili je nema ili je nesposobna ili podržava napade na Srbe – izjavio je Vulin.

Koliko se dovođenje u pitanje postojanja države BiH u režiji predstavnika srbijanskog režima uklapa u koncept "poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", kojeg deklarativno zastupa Vučić, nije teško zaključiti.

Mogućnost da SAD daju "zeleno svjetlo" za disoluciju BiH, čiji je teritorijalni integritet i njegovo očuvanje vjerovatno najveći američki vanjskopolitički uspjeh u posljednjih nekoliko decenija, je ravna nuli, ali povezivanje entiteta RS sa statusom Kosova, koje je i de facto i de jure nezavisna država, temelj je za destabiliziranje BiH i jačanje apetita retrogradnih snaga koje teže ka novim etničkim i teritorijalnim podjelama naše zemlje. Stoga ovakva politika zvaničnog Beograda zaista predstavlja kontinuitet politike iz 90-ih godina, odnosno nastavak agresije Srbije na BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.