Na osnovu smjernica zapisanih u informaciji, takozvanom non-paperu, koji je desetak dana uoči izbora predstavljen dijelu istaknutih članova SNS-a koji je u fokusu imao predsjedničke izbore, uočljivo je da je vrh vlasti u Beogradu igrao dvostruku igru s ciljem da se obezbijedi izbor "prijateljskog predsjednika" Crne Gore, ali i da se utiče na prekompoziciju prosrpskih snaga koje će biti prihvatljive Zapadu.

- Onemogućavanje pobjede Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima je strateški interes koji treba podržati kroz različita djelovanja. Neophodno je da se, preko sadašnjih kanala uticaja snažno podrži, osim kandidata Andrije Mandića i Jakov Milatović, kandidat Evropa sad, prevashodno kroz aktiviranje potencijala partija anti-Đukanovićevog pokreta, uz aktivnu javnu prisutnost kroz medije u Srbiji i Crnoj Gori istaknutih pojedinaca srpske društvene i kulturne zajednice u Crnoj Gori, i snažnu podršku SPC i svih potencijala koji tamo deluju – piše u povjerljivom papiru vrha SNS-a, objavila je podgorička Pobjeda.

Taktika Beograda je bila da se formalno podrži Mandić zbog relacija i politike koju vodi Vučić kao "predsjednik svih Srba u regionu kojima je matica država Srbija", a da se, istovremeno, podrškom Milatoviću kao umjerenijem prosrpskom kandidatu, stvore uvjeti za konačnu pobjedu nad Đukanovićem. 

Milo Đukanović     FOTO: AJDIN COCALIĆ

Vučiću nije strana ova dvostruke politika prema "svojima" van granica Srbije. To je već viđeno, nedavno, u Bosni i Hercegovini kada je preko svojih medija i biznismena pružao podršku obojici kandidata za predsjednika Republike Srpske - Miloradu Dodiku i Jeleni Trivić. Predsjednik Srbije je naknadno Dodiku oprostio i njegovo nervozno privođenje biznismena iz Beograda koji su, po receptu iz Crne Gore, ubacivali novac za kupovinu glasova.

Podaci do kojih je došla Pobjeda, kao i analiza rezultata predsjedničkih izbora pokazuju očigledno da Vučićeva podrška Mandiću nije bila do kraja iskrena niti onakvog obima kakav su očekivali u Frontu.

Za razliku od "bitaka" za Nikšić i Budvu – kada su biznismeni bliski Vučiću unosili veliki novac za kupovinu - ovaj put logistika nije bila tako vidljiva ili ih sigurnosne službe, kojima je tokom posljednjih pola godine ovladao Dritan Abazović preko svojih posrednika u ANB-u i policiji - nisu htjele registrovati. 

To se ne odnosi samo na "aktivnosti" Vlada Mandića i Rada Šijana već i njihovih zamjena koji su unosili velike količine novca uoči lokalnih izbora 2021. i 2022. godine. Slučaj privođenja biznismena iz SNS-a Dejana Slijepčevića na dan lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra prošle godine, koji je helikopterom pokušao da ubaci novac za kupovinu glasova, jasno otkriva shemu "pridobijanja" glasača novcem iz Beograda.

Milatović vs Mandić

Da podrška prosrpskih struktura i SNS-a Andriji Mandiću nije bila adekvatna najbolje pokazuju rezultati u primorskim općinama, Podgorici i - ono što je najuočljivije - u Nikšiću.

Za Nikšić se do 19. marta vjerovalo da je najjače uporište Andrije Mandića. Zbog gradonačelničke funkcije koju pokriva DF, ali i zato što državnu EPCG kontroliše fukcioner DF-a Milutin Đukanović koji je tamo zaposlio "omanju vojsku" partijskih sljedbenika. 

U Nikšiću je i sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke SPC-a koja je preko svog prvog čovjeka Metodija Ostojića podržala Mandića. Slikanje Ostojića u balonu skupa sa Manićem i Kovačevićem djelovalo je kao bezrezervna podrška kandidatu DF-a na predsjedničkim izborima.

Na terenu se pokazala druga slika. Rezultati od 19. marta pokazuju da je Crkva Srbije, očigledno po naređenju Vučića - igrala na dva kandidata i da je Mandić ostao donekle uskraćen pune podrške važnog klerikalnog faktora, kojem se s razlogom nadao. Kako drugačije objasniti nevjerovatnih 11.894 glasa za Milatovića u Nikšiću iako u tom gradu Evropa sad nije imala formiran partijski odbor, niti su učestvovali na lokalnim izborima?

Kada se analiziraju podaci iz Nikšića nakon prvog kruga, pokazuje se da, u odnosu na prošle lokalne izbore, makar polovina glasova Milatoviću prelila se iz Demokratskog fronta i nešto oko dvije hiljade glasova iz Demokrata. Osim toga, kandidat PES-a je ušao i u tradicionalno biračko tijelo DF-a ostvarujući sasvim dobre rezultate i u južnoj regiji: Budvi, Herceg Novom, Tivtu i Kotoru.

Matematika je nemilosrdna: glasači Fronta, uglavnom srpske nacionalne prepoznatljivosti, prepoznali su upravo u Milatoviću onu važnu notu nacionalnog, "pravoslavnog" naboja i lako su prešli u tabor lidera Evrope sad.

Ples SPC-a i Beograda

Za taj rezultat je posebno značajna takozvana klerikalna osovina – Demohrišćanski pokret Dejana Vukšića i Srpska pravoslavna crkva koja je preko svojih uticajnih ljudi, prvenstveno popa Mijajla Backovića, bitno uticala na dobar rezultat Milatovića. 

U tu svrhu je bio i organizovan sastanak člana Predsjedništva PES-a Andreja Milovića i mitropolita SPC Joanikija Mićovića u Beogradu, samo nekoliko dana pred prvi krug izbora, čime se pokazalo da SPC, ali i zvanična Srbija, imaju "više kandidata" na predsjedničkim izborima.

Dokaz da u Beogradu forsiraju Milatovića je i izjava srpskog ministra vanjskih poslova, lidera SPS-a Ivice Dačića koji je, samo dan nakon izbora, kazao da je o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da su zajedno ocijenili kao značajno što su "kandidati koji okupljaju srpske glasove postigli dobar rezultat".

- Sigurno je da će Srbi praktično odlučivati u drugom krugu ko će biti novi predsjednik Crne Gore – rekao je slavodobitno Dačić. 

Premda bi ova izjava mogla da bude i neka vrsta utjehe za Andriju Mandića, lidera najveće prosrpske stranke u Crnoj Gori, Ivica Dačić, kao trbuhozborac Vučićeve strategije prema Crnoj Gori, otkriva plan Beograda kojim se želi ostvariti "mirna" prekompozicija snaga srpskih političkih partija u Crnoj Gori.

Skriveni motivi

Očito je da se iza Vučićeve podrške Milatoviću krije plan predsjednika Srbije da se pronađe Zapadu prihvatljiv "građansko-srpski" lider koji bi bio njegova poluga u vlasti Crne Gore.

Jakov Milatović

Nije tajna da Spajić i Milatović imaju odlične odnose sa ličnim Vučićevim ministrom i porodičnim bankarom Sinišom Malim. Pobjeda je već pisala da je projekat ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje osmišljen u Beogradu i da je "ustupljen" Spajiću i Milatoviću tokom više konsultacija koje su obavljene na Banjici, još početkom 2021. godine. 

A u Beogradu su odavno počeli da razmišljaju o promjeni frontmena Nove srpske demokratije, kako bi sa te političke grupacije postepeno sklonili hipoteku ekstremističke politike koja ih prati od 2016. godine i kasnijeg suđenja za pokušaj terorizma.

Pobjeda je u aprilu 2022. pisala da je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević "viđen" kao najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Nove srpske demokratije, ukoliko lider te partije Andrija Mandić odluči da se više ne kandiduje za tu funkciju. Ovaj list je pisao da je Kovačević favorit srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji na čelu te prosrpske stranke u Crnoj Gori želi da vidi mlađu i vjerovatno kooperativniju ekipu, kojom je "lakše upravljati".

Potraga za novim liderom NSD-a

Andrija Mandić se na čelu Nove srpske demokratije nalazi gotovo dvadeset godina, imajući u vidu i period od 2003. do 2009. godine kada je bio na čelu Srpske napredne stranke i neprikosnoveni lider te partije.

Posljednji put je Mandić reizabran na čelo Nove 2017. godine na Skupštini te stranke. Nova skupština još nije zakazana, pa se ušlo u zonu kršenja partijskog Statuta, jer se predviđa da mandat predsjednika, ali i Skupštine kao najvećeg organa, traje četiri godine. 

Skupština Nove po Statutu bira i razrješava predsjednika i potpredsjednike stranke.

VEZANI TEKST - Izbori za predsjednika Crne Gore: Milo Đukanović i Jakov Milatović idu u drugi krug

Kovačević se svojom najavom o kampanji za ujedinjenje definitivno preporučio beogradskim krugovima oko predsjednika Srbije i otvoreno pokazao pretenzije da bude jedan od lidera Nove. Njegova posljednja najava se poklapa sa stavovima ideologa velikosrpskog projekta "srpski svet" Aleksandra Rakovića i Aleksandra Vulina, koji otvoreno zagovaraju projekat o "ponovnom ujedinjenju svih Srba". 

Ali na drugačijim osnovama i uz javni nastup objedinjenih prosrpskih stranaka, koji će biti drugačiji. Kao i uloga Andrije Mandića, Milana Kneževića i još nekih lidera te političke grupacije koji su godinama bili okosnica borbe protiv Đukanovića.

Sad je vrijeme, smatraju u Beogradu, da budu na drugoj "jednako zahtjevnoj" poziciji, naročito ukoliko "projekat Milatović" uspije 2. aprila. 

Kad plan B postane plan A

"… Pobjeda kandidata Milatovića omogućava dugoročno djelovanje i formiranje većine na parlamentarnim izborima 11. juna koju će predvoditi Pokret Evropa sad. Na Demokrate koje predvodi Aleksa Bečić treba snažno uticati kako bi izašle u susret očekivanjima Evrope sad. Političke ambicije rukovodstva Demokrata i antagonizam značajnog dijela njihovih funkcionera i glasača prema Evropi sad moraju se obuzdati zarad stvaranja strateškog saveza sa Milatovićem. Procjena je da bi obećanje povratka Bečića na mjesto predsednika Skupštine moglo blagotvorno uticati na djelovanje Demokrata prema Evropi sad..."

Citirani izvod iz non-papera SNS-a ukazuje da Vučić brižljivo planira transformaciju njemu "prijateljskih" snaga u Crnoj Gori, u skladu sa promjenom vlastite uloge u pregovorima sa Zapadom oko Kosova.

VEZANI TEKST - Faktor u štabu Mila Đukanovića: Ostvarili smo planirano, imamo ozbiljnu prednost pred drugi krug

Srbijanski predsjednik je prihvatio Briselski sporazum, čak i one teške odredbe o neformalnom ali stvarnom međusobnom priznanju, kao i da se Srbija neće protiviti učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, iako u javnoj komunikaciji tvrdi da je Beograd povukao "crvene linije" koje neće prelaziti. 

U realnosti, pritisnut evropsko-američkim pregovaračima, Vučić je morao da preuzme ulogu "garatna stabilnosti", pa mu je sada neophodna sva logistička podrška, uključujući i onu iz Crne Gore, pogotovu uz ponovnu sinergiju prosrpskih snaga, koju ne može osigurati stara struktura na čelu Demokratskog fronta.

- Naši prijatelji iz Demokratskog fronta će razumjeti i biće im potpuno prezentovana ideja stvaranja jake parlamentarne većine koju će podržati Zapad kao centralističku opciju u Crnoj Gori, a koja će po strani ostaviti sve primjedbe i opaske o srpskoj ekstremnoj politici kako sa Zapada predstavljaju djelovanje Demokratskog fronta – ističe se u strateškoj informaciji SNS-a, koja je Pobjedi dostavljena iz Beograda. 

Prema tome internom dokumentu, potrebno je transformaciju liderstva u DF-u sprovesti "u proceduri koja neće trajno narušiti snagu DF-a, a istovremeno će omogućiti strateško partnerstvo sa drugim srpskim političkim grupacijama kao što su Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora".

VEZANI TEKST - Milatović najavio pobjedu u drugom krugu: Đukanovića ćemo poslati u političku penziju

Politička računica Beograda je jasna: pobjeda Jakova Milatovića je, ne samo uvjet za političku marginalizaciju suverenističkih, građanskih snaga u Crnoj Gori, već i svojevrsni politički garant zvaničnoj Srbiji da će u narednom periodu, nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, nova vlast u Crnoj Gori bezrezervno prihvatiti sve inicijative koje snaže političku poziciju Aleksandra Vučića, kao "predsjednika i zastupnika svih Srba u regionu". 

Jedna od takvih je i Otvoreni Balkan koji je Milatović gorljivo podržao tokom predsjedničke kandidature.

Nakon što nije prošao u drugi krug predsjedničkih izbora Andrija Mandić je obećao da će partijska infrastruktura DF-a podržati kandidata Jakova Milatovića. Na brojnim bilbordima koje je zakupio Front zamijenjena je Mandićeva slika sloganom: "Da pobijedimo Mila Đukanovića – glasamo za Jakova Milatovića".  

Pitanje je, ipak, da li će Mandić i ekipa iz vrha Demokratskog fronta zaista prihvatiti da budu političke vodonoše za kandidata Pokreta Evropa sad, jer ih to gura ka političkoj eutanaziji, gubljenju ličnog uticaja i prihvatanju uloge "trećepozivaca", marginalnih političkih igrača u Crnoj Gori.

Javna preduzeća

U informaciji koja je podijeljena članovima vrha Vučićeve SNS zaduženih za izbore u Crnoj Gori posebno se analizira moguća opstrukcija vrha Demokratskog fronta i upozorava da će biti neophodne neke promjene u podjeli "partijskog kolača" unutar javne uprave i državnih preduzeća.

VEZANI TEKST - Šeki Radončić: U pitanju je izbor između dvije Crne Gore, evropske i velikosrpske

Ističe se i da postoji mogućnost da će sadašnji lideri DF-a iskazivati protivljenje "promenama njihove lične pozicije", ali se i napominje da se ta vrsta nezadovoljstva može neutralisati kroz razne oblike apanaža ili državnih funkcija. 

Veći problem mogu, kako se ocjenjuje, predstavljati "obični birači Fronta" koji su, u velikom broju, zahvaljujući zapošljavanju u administraciji i državnim preduzećima, "osjetili konkretne benefite pobjede iz avgusta 2020. godine".

- Mogućnosti za nova zapošljavanja, pogotovo u svjetlu sve složenijih ekonomskih prilika u Crnoj Gori, veoma su ograničene. Nakon očekivane pobjede Milatovića na predsjedničkim izborima i Pokreta Evropa sad na parlamentarnim izborima, njegovi podržavaoci zahtijevat će da im se otvore vrata državne uprave i kompanija. Zato je od izuzetnog značaja da se, nakon izbora, potrebna otpuštanja lica koja su prethodno zaposlena po ugovorima o djelu i za stalno izvršavaju u najkraćem roku i bez medijske pompe. Jedan broj lica zaposlenih od DF-a (i Demokrata) treba motivisati da pristupe Evropi sad – ističe se, između ostalog, u informaciji iz Beograda, koju je objavila Pobjeda.