open-navfaktor-logo
search
Odluka možda večeras
Vučićeve izmjene: Ana Brnabić odlazi, na čelo Vlade Srbije dolazi ruski igrač i "mali Sloba"?
Premijerka Srbije Ana Brnabić danima govori da je spremna da podnese ostavku, a ukoliko se to zaista i dogodi, u opticaju za njenog nasljednika je ministar vanjskih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić.
07.06.2023. u 18:11
get url
text

VEZANI TEKST - Igrači Moskve: Dačić bijesan na Vučića, Dodiku sužen manevarski prostor za destabilizaciju BiH

Da li će to tako i da bude, moguće je da će se saznati već večeras, kada će se javnosti obratiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Vučić i Dačić su jučer imali sastanak, koji je predsjednik SPS-a ocijenio kao veoma dobar. Obojica su informaciju o tom susretu podijelili na Instragramu.

- Narodno jedinstvo i politička stabilnost su najvažniji nacionalni i državni interes. Veoma dobar razgovor sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem - napisao je Dačić na Instagramu.

Vučić je naveo da je imao razgovor sa liderom SPS-a "o budućnosti Srbije, zajedničkim planovima, programima i mjerama".

- Sutra uvečer predstavit ćemo dio onoga na čemu naporno radimo već nedjeljama - naveo je on.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nije isključeno ni da vladajuća većina donese odluku o vanrednim izborima, ali prema informacijama Nova.rs, rekonstrukcija Vlade je u ovom trenutku realnija opcija.

Dačić je lider SPS-a, nekadašnje partije Slobodana Miloševića. Nesumnjivo, on je ruski igrač. On je bio i glasnogovornik Slobodana Miloševića, a zbog imitiranja svoga bivšeg šefa u govoru, gestama i izgledu prozvan je "malim Slobom".

U martu prošle godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila je rusku invaziju na Ukrajinu. Za Rezoluciju glasala je 141 država, pet je bilo protiv, a 34 zemlje bile su suzdržane. Uz Rusiju protiv su bile Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija. 

Vučić je tada potvrdio da je Srbija osudila rusku invaziju na Ukrajinu jer se u dokumentu ne spominje uvođenje sankcija Rusiji.

Dačić kao glavni eksponent Moskve u Beogradu, smatrao je da Srbija treba da ostane doslijedna u svom stavu i da glasa protiv ili da predstavnik Srbije ne bude u sali u vrijeme glasanja u Ujedinjenim nacijama.

Kakav je stav Socijalističke partije Srbije prema Rusiji i Bjelorusiji najbolje svjedoči odavno zaboravljena Odluka Savezne Skupštine SR Jugoslavije od 12. aprila 1999. godine kada je odlučeno da Srbija pristupi Savezu Rusije i Bjelorusije i da prihvata sve obaveze koje proističu iz takve odluke.

Za tu "historijsku odluku" koja nikada nije zaživjela jer su odbili da je ratificiraju i ruska Duma i Skupština Bjelorusije, tada su glasali i zastupnici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.