open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Vujović: Može li se u Tuzli ponoviti krađa glasova i "slučaj Habul"
Na obuci za članove biračkih odbora za predstojeće lokalne izbore članovima je rečeno da će zelene kopije, na kojima se upisuje broja glasova svakog kandidata, prikupljati ovlaštena lista od Gradske izborne komisije (GIK) u kasnim večernjim satima te da će ih nositi do sjedišta Gradske izorne komisije Tuzla.
10.11.2020. u 13:52
get url
text

Ovo je danas saopćio predsjednik Gradskog odbora Socijaldemokrata (SD) BiH Tuzla Žarko Vujović, koji je zbog navedenog izrazio zabrinutost za izborni proces u Tuzli.

- Pitam kompletnu javnost, ko su osobe ovlaštene od strane GIK-a za prikupljanje zelenih listića? Na koji način su izabrane, odnosno, da li je bio javni poziv, gdje su zaposlene? Da li pripadaju nekom političkom subjektu i kojem? Da li su u ovom procesu politički subjekti imali mogućnost u njihovom odabiru shodno načinu na koji se biraju i članovi biračkih odbora? Sve ovo pitamo zbog transparentnosti – izjavio je Vujović, te dodao da se upravo te zelene kopije u kasnim satima nose do mjesta unosa samostalno, bez ikakve pratnje.

Vujović je podsjetio na "slučaj Habul", odnosno krađu glasova na prethodnim Lokalnim izborima u Tuzli, kada je kandidatu SBB-a za ulazak u Gradsko Vijeće nedostajalo četiri glasa. Za slučaj nedavno je otvorena i istraga Kantonalnog tužilaštva TK.

Podsjećamo, nakon izbora održanih 2. oktobra 2016. godine Jasmin Habul je došao do dokaza da je na birčakim mjestima, prilikom sabiranja glasova došlo do prevare. Fotografirao četiri zapisnika sa biračkih mjesta do kojih je došao, a na kojima je vidljivo da su brojevi iz zapisnika prepravljeni.

- Postavljamo i pitanje ko su osobe koja unose rezultate. Da li su ista izabrana putem javnog poziva? Ako jesu, tražimo da se objave njihova imena. Da li su osobe koje učestvuju u ovom izbornom procesu između ostalog osobe koje su učestvovale u izbornim manipulacijama 2016. godine? Da li gospodin Sead Mustajbašić član GIK-a ima pristup ovim zelenim listićima - upitao je Vujović.

Ako ima, naglasio je, kako je to moguće, kada Mustajbašić, saslušavan u Tužilaštvu u vezi s istragom izborne prevare u "slučaju Habul".

- Koliko osoba prikuplja zelene listiće i da li su među njima sljedeće osobe: Džejna Bakalović, Mirela Pehlić, Amela Brkić, Indira Bektić-Mujkić, Alma Hadžiselimović, Sabina Kovačević i Jelena Čajić? Da li je Stjepo Lukić zadužen za prikupljanje vreća sa biračkim materijalom? Da li su osobe koje vrše unos rezultata Jasmin Piralić, Armin Jusufović, Maja Hadžihasanović, Mersiha Džindo? Da li su sve nabrojane osobe bivši ili sadašnji uposlenici gradske uprave i na koji način im je dato ovlaštenje – pitao je Vujović i dodao da ova pitanja postavlja iz razloga što se istraga vodi protiv NN osobe, te da GO SDBiH Tuzla želi da zna ko su lica koja učestvuju u kompletnom izbornom procesu.

Na današnjoj press konferenciji Vujović se osvrnuo i na najave aktuelnog gradonačelnika Imamovića da će se na brdu Bukovčić iznad Panonskih jezera graditi veliki stambeno poslovni kompleks vrijedan, 50 miliona KM.

- Riječ je o privatnom zemljištu koje je zavedeno kao šuma ili šumskim zemljište i za njega se ne može izvršiti prenamjena.Ukratko, gradnja na tom mjestu nije moguća, što je vidljivo iza dokumenata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK - naveo je Vujović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.