open-navfaktor-logo
search
SNSD-u 4. delegat
Vukanović optužio Nikšića i SDP zbog glasanja u NSRS-u: Ko god je uzeo pare od Dodika za ovo, u zdravlju ih trošio
Nebojša Vukanović, novoizabrani zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske optužio je predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića i dva zastupnika ove stranke u Pokretu za državu da su Miloradu Dodiku svojim današnjim glasanjem omogućili da u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u Klubu Srba ima četiri delegata. 
01.12.2022. u 15:57
get url
text

VEZANI TEKST - Salkić: Dobro bi bilo da mi u Pokretu za državu dokažemo kako smo glasali u NSRS-u

- Nevjerovatna izdaja se dogodila danas. SDS ima 16 glasova, a lista PDP-a 11. Bio je dogovor, sto puta smo ponovili ranije, da SDS ima 13 glasova i da je neophodan jedan koji sam ja dao da imaju 14 sigurnih, a tri moja druga zastupnika su glasa za PDP koji ima 11 i sa dva glasa SDP-a i jednim glasom SDA imali bi 14 i bili bi sigurni. Jedan glas je nevažeći, zaokružena lista PDP-a, ali ne krstić, već gdje piše PDP, dok su druga dva zastupnika glasala za SDS koji ima 16 i po svemu sudeći će Dodik imati četiri delegata. 

Urađena je podvala. Lista Vojina Mijatovića je imala dva glasa, to je ovaj Hurtić i ovaj zastupnik iz Prijedora. Vjerujem da su zastupnici SDP-a glasali za SDS umjesto za PDP, tako da glasovima Pokreta za državu, Dodik će imati četiri delegata. Sretno bilo Nerminu Nikšiću. Ovo je velika korupcija, znat će se vrlo brzo šta je to. Vidjeli ste zaokret u ponašanju Nermina Nikšića koji treba da polože račune i sigurno će ga ovo koštati puno, kao što je ranije Bakira Izetbegovića. Oni koji se kunu u državu da je prodaju i da daju jednom uzurpatoru ključeve u ruke. Ko god je uzeo pare od Dodika za ovo i za sve ostalo u zdravlju ih trošio - poručio je Vukanović u pauzi skupštinskog zasjedanja dok su se brojali glasovi za državne delegate. 

Prije tri dana predstavnici opozicije iz RS-a razgovarali su u Centrali SDP-a u Sarajevu sa Nerminom Nikšićem o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. 

- Nadam se da se neće desiti da Milorad Dodik ponovo ima kontrolni mehanizam u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Treba sve učiniti da Dodik ne dobije četvrtog delegata u Domu naroda - kazao je nakon sastanka Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a pozvao je danas dva zastupnika ove stranke u Pokretu za državu da glasaju za kandidate opozicije iz RS-a, a isto je učinio i DF. 

VEZANI TEKST - SDP predložio HDZ-ovog delegata u Vijeće naroda RS-a, hoće li podržati i Dodikovog četvrtog u Domu naroda BiH?

Zastupnik SDA Ramiz Salkić ostao je dosljedan stavovima stranke, koja je prije desetak dana poručila da če svoj glas njihov zastupnik dati opoziciji. Danas prije početka sjednice oglasio se Salkić koji je poručio da zna kako će on glasati, ali da nije siguran za ostale u Pokretu za državu. 

- Dobro bi bilo da mi u Pokretu za državu nađemo način i dokažemo kako smo glasali. Postoje jasni i transparentni kontakti i određenih zastupnika sa SNSD-om, što pokazuje da neće glasati tajno kako govore javno. Samo dokazano može biti pouzdano da se tako i desilo, a sve ostalo može biti lijepa priča za javnost i skidanje tereta odgovornosti - istakao je Salkić.

Oglasio se i Nikšić poručivši da je "odluka isključivo djelo ljudi u Socijaldemokratskoj partiji i naših članica i članova iz Republike Srpske koji su založili sebe i svoje porodice u protekloj kampanji".

- Saša i Andrea će glasati za drugu listu opozicije u NS Republike Srpske jer nije dobro da bilo koja politička partija ima 4 od 5 delegata. Opet smo mi pokazali koliko smo se spremni žrtvovati da neke procese pokrenemo u Bosni i Hercegovini. Posebno želim poručiti zabrinutim i onima koji su nas ovih dana, dobronamjerno u manjoj mjeri, zlonamjerno u puno većoj mjeri, prozivali i napadali da na odluku oni nisu ama baš nimalo utjecali - rekao je predsjednik SDP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.