open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Vulin: Hoće li u zatvor milion Srba ako potpišu peticiju da nije bilo genocida?
Povodom odluke Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije kaže da se "istina ne može nametnuti zakonom". Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova također je osudio odluku i poručio da želi vjerovati da će se stabilnost moći očuvati, ali da je "veliko pitanje šta će se u budućnosti dešavati".
23.07.2021. u 20:59
get url
text

- Istina se ne može nametnuti zakonom. Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko riješio je ušutkati Srbe i zabraniti im da govore istinu o građanskom ratu u BiH - naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Kako je istakao Vulin, na samom kraju mandata Inzko je riješio osvetiti se svim narodima u BiH te da je zemlju, koju nije zavolio niti je bilo čime dobrim zadužio, uznemirio i potakao rasprave i podjele.

VEZANI TEKST - Tvrdi da nije bilo genocida: Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju Inzkovih izmjena zakona

- Šta će se desiti ako milion Srba iz Republike Srpske potpiše peticiju u kojoj svjedoči da genocida nije bilo, hoće li svi ići u zatvor i kako će se zvati zatvor u kome će za istinu stradati milion Srba, da li će se taj zatvor zvati BiH? I da li se zabrana svjedočenja istine odnosi samo na Srbe u BiH, da li će na Interpolovoj potjernici završiti i Srbi iz Srbije i svi drugi slobodnomisleći ljudi koji ne priznaju ono čega nije bilo? I da li će ovaj zakon poslužiti za konačni obračun sa Aleksandrom Vučićem i svima nama koji ne damo da Srbi postanu narod genocida? I šta će reći Inzko i oni koji ga podržavaju ako Srbija donese zakon o zabrani priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države i na potjernicu stavi sve koji o AP KiM govore kao o državi Kosovo? Ako ima razuma, Inzkova osveta narodima u BiH će biti ili spriječena ili ignorisana - poručio je Vulin.

Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova Srbije izjavio je povodom Inzkove odluke da nametnuti zakoni "nikome ništa dobro nisu donijeli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta".

- Kao ministar vanjskih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam iznio - rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je dodao da želi vjerovati da će se stabilnost moći očuvati, ali "veliko je pitanje šta će se u budućnosti dešavati", piše N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.