open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Za Čovića SDA izvor krize, SNSD nije kriv nizašta
Otkazivanje današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer joj nisu prisustvovali delegati iz SDA, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nazvao je neviđenom blokadom institucija Bosne i Hercegovine "od strane onih koji su se kleli u Bosnu i Hercegovinu i druge optuživali za blokadu".
26.04.2022. u 12:19
get url
text

Dodao je da Bosna i Hercegovina ulazi u krizu nakon ovoga, a potom i da mu se čini da je SDA izvorište krize u BiH.

- Želi se ovladati Federacijom BiH od strane SDA, a ostali uglavnom šute - rekao jer Čović, pa dodao da primarno SDA želi zadržati status kvo, "pokušati Hrvatima izabrati člana Predsjedništva BiH, ali i Dom naroda i ovladati svim institucijama u FBiH".

Hitna sjednica Doma naroda je bila zakazana za 11 sati, novi termin njenog održavanja je sutra, a na njenom dnevnom redu je bio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su predložili delegati iz HDZ-a. Otkazivanje sjednice tražila je SDA, ali Čović to nije prihvatio. Stoga su delegati iz SDA, kojim se pridružio i delegat iz SBB-a, nisu došli na sjednicu.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Delegati iz SDA neće prisustvovati sjednici, odlučili smo tako onemogućiti usvajanje nakaradnog zakona

- Kada sam čitao obrazloženje SDA zašto da otkažem sjednicu, nisam vidio ništa što nisam slušao dvije godine, što ide na tragu zadržavanja statusa kvo. A da se pokuša naći krivac negdje drugo. Pokušalo se pretvoriti da je krivac srpska strana, pa kad su nam predstavnici srpske strane omogućili da pregovaramo bez njih, pokušalo se naći način da je to hrvatska strana - rekao je Čović.

Ustvrdio je da je HDZ ponudilo dosad desetak prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva, a da je ovaj koji je bio na dnevnom redu današnje sjednice jedan u nizu.

- Bili smo uvjereni da ćemo imati kvalitetnu raspravu, vidjeti jesmo li u stanju šta uraditi prije nego što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donese odluku o raspisivanju izbora - rekao je Čović, dodavši da se trebalo doći na sjednicu pa reći šta vam se ne sviđa.

Centralna izborna komisija BiH je za 4. maj najavila donošenje ove odluke. Sve i da je danas Dom naroda zasjedao, s glasovima HDZ-a i SNSD-a bi bio usvojen HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Domu naroda, ali podršku ne bi imao u Zastupničkom domu, sudeći prema najavama iz drugih stranaka. 

Čović je ustvrdio da je dao šansu za dogovor da se stvori ambijent i demokratski okvir da se izbori mogu održati. Ponovio je svoj stav da ne postoje formalno-pravni preduvjeti za organiziranje izbora, "a to najbolje pokazuje ponašanje SDA". 

VEZANI TEKST - Čović otkazao sjednicu Doma naroda, nedolazak delegata nazvao blokadom institucija

- To je poruka u kakvu BiH ulazi krizu nakon ovog neviđenog blokiranja Parlamenta - rekao je. 

Čović je ustvrdio da mu se čini da je SDA izvorište krize funkcioniranja BiH, a na novinarsko pitanje da li su oni jedini, šta je s SNSD-om, Čović je prokomentirao da je dao precizan odgovor.

Najavio je da će zastupnici HDZ-a sutra doći na sjednicu Zastupničkog doma, na čijem su dnevnom redu druge izmjene Izbornog zakona, one koje se tiču integriteta izbora. No podrške HDZ-a ovom prijedlogu nema. 

Na novinarsko pitanje o sadržini HDZ-ovog prijedloga, Čović je odgovorio da nije njegov posao da obrazlaže zakon i da će biti obrazložen na sjednici. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.