open-navfaktor-logo
search
DENIS HADŽOVIĆ
"Za rješavanje migrantske krize može se iskoristiti Mehanizam koordinacije, ne znam zašto to vlast ne uradi"
Napominje i da se trenutna situacija sa migrantskom krizom posmatra kao vanredna
02.07.2019. u 11:39
get url
text

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, kazala je da se pripadnici Oružanih snaga BiH ne mogu slati na granicu, budući da oni u skladu s zakonskim odredbama ne brane granicu zemlje - a tamo se mogu slati jedino ako dođe do izmjene zakona.

Ona je potvrdila da do sada nije stigao zahtjev - a samim tim niti postoji odluka za slanje pripadnika OSBiH na granicu zbog migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

-Ministar sigurnosti je dobio da pripremi informaciju koja bi se raspravljala na Vijeću ministara, gdje bi na bazi, to sam ja predložila, te informacije se tražilo od Ministarstva odbrane da pripremi informaciju i prijedlog odluke prema Predsjedništvu. S obzirom na to da do toga nije došlo - nema nikakve odluke - kazala je Pendeš za N1.

Da li postoji zakonsko utemeljenje da se pripadnici OSBiH šalju na granicu?

-Pripadnici OSBiH se ne mogu slati na granicu. Pripadnik OSBiH u skladu sa zakonom ne brani granicu zemlje. Ne može se slati. Jedino se može slati ako dođe do izmjene zakona - poručila je Pendeš.

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović za Faktor je pojasnio da je ministrica Pendeš u pravu jednim dijelom.

-Vojska se ne može slati u pojas pet kilometara od granice, to je praksa svugdje u demokratskom svijetu. Međutim, nisu potrebne izmjene postojećih zakonskih rješenja, da bi se to i uradilo. Ministarstvo sigurnosti BiH je oformilo Operativni štab za migrantsku krizu, i to se evo vidimo pokazalo nedovoljnim, na što smo već i upozoravali - kaže Hadžović i dodaje kako bi u Ministarstvu sigurnosti BiH, napokon trebali biti svjesni toga, te da bi trebalo da upute zvanični zahtjev prema Predsjedništvu BiH za angažman OSBiH.

Napominje i da se trenutna situacija sa migrantskom krizom posmatra kao vanredna.

-Zbog toga ne treba mijenjati zakon, već u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima, treba odgovoriti na ovu krizu - poručuje Hadžović.

Podsjeća također da je Centar za sigurnosne studije još prije 10 godina izradio strategiju, po kojoj bi bilo formirano "vijeće za nacionalnu sigurnost".

-Nije to nikakva novina, već praksa koja se primjenjuje u drugim državama. U tom vijeću bi sjedili ministar odbrane, sigurnosti, direktori policijskih i obavještajnih agencija... Ili ako se već ne želi formirati "vijeće za nacionalnu sigurnost", u ovoj vanrednoj situaciji oko migranata može se aktivirati postojeći Mehanizam koordinacije, u kojem sjede svi, od kantonalnih do državnih predstavnika. Rješenja postoje, samo treba ih primijeniti, treba aktivirati ono što imamo - napominje Hadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.