open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Za svih osam osumnjičenih za zločin u Križančevom Selu bit će zatražen pritvor
Pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike
09.11.2018. u 10:25
get url
text

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za svih osam osumnjičenih osoba, koje su jučer uhapšene zbog sumnje da su počinile ratni zločin na području srednje Bosne, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

- Osumnjičeni u ovom predmetu pod istragom su zbog krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istagu u ovom predmetu - saopćeno je. 

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policajci SIPA-e su jučer locirali i uhapsili Ibrahima Purića, zvanog "Ibro", rođenog 1953. godine u mjestu Dolac, Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu, Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu, Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora,  Almira Sarajlića zvanog "Roki", rođenog 1968. godine u Travniku,  Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu,  Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku,  Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Na teret im je stavljeno da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22.12.1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.