open-navfaktor-logo
search
Odgovor zastupniku
Za Tegeltiju samo koronavirus razlog što nisu realizovane reforme koje je obećao
Za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju samo je pandemija koronavirusa razlog zbog kojih nisu realizirane reforme koje je definirao u svom ekspozeu.
27.08.2022. u 16:03
get url
text
Zoran Tegeltija

Ovo je zaključak koji se može izvesti iz odgovora koji je Tegeltija uputio na zastupničko pitanje šta je urađeno ili pokrenuto po pitanju reformskih oblasti kako ih je Tegeltija definisao u ekspozeu, a odnose se na ekonomiju, eurointegracije, reformu javne uprave, vladavinu prava, odnose unutar BiH, saradnju s međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, migrantsku krizu, izbjeglice, te mlade, žene i ostale osjetljive kategorije.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH radi bez programa rada; Šarović: Ne sjećam se da se to ikada desilo

U svom odgovoru Tegeltija tvrdi da "Vijeće ministara kontinuirano radi na provođenju i koordinaciji aktivnosti koje se odnose na ključne reformske oblasti".

- Od preuzimanja mandata insistiram da Vijeće ministara bude partner svim institucijama u BiH, privrednicima, građanima i da stavi ekonomske probleme i privredni rast u fokus zajedničkog rada – dalje tvrdi Tegeltija.

Naveo je da je tako, između ostalog, Vijeće ministara donijelo niz odluka kojim je deblokiran novac za brojne infrastrukturne projekte. Nije naveo nikakav primjer.

No pravdao se da je "dinamiku navedenog" i rad Vijeća ministara, "čije je formiranje kasnilo duže od godinu zbog političkih opstrukcija", u značajnoj mjeri odredila i oblikovala globalna kriza uzrokovana pojavom koronavirusa.

Pandemiju koronavirusa je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 11. marta 2020. godine. Podsjetimo i da se na formiranje Vijeća ministara BiH čekalo jer je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odbijao poslati Godišnji akcioni plan BiH (ANP) za NATO. Blokada je riješena u decembru 2019. godine kada je dogovoreno da se u NATO štab pošalje dokument pod nazivom "Program reformi".

Tegeltija je u odgovoru na zastupničko pitanje Saše Magazinovića (SDP) o tome šta je urađeno na realizaciji reformskih oblasti iz ekpozea, nakon što se opravdao pojavom koronavirusa, dalje naveo da je Vijeće ministara 17. marta 2020. usvojilo odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, pa je i fokus rada primarno stavljen na koordinaciju i osiguranje podrške zdravstvenom sektoru, kanala snabdijevanja, osiguranje finansijske podrške i saniranje negativnih efekata pandemije.

VEZANI TEKST - U Vijeću ministara BiH "zapela" 752 dokumenta, Tegeltija ih ne stavlja na dnevni red

- Posljedično, sve prethodno navedeno je imalo implikacije na planirane i redovne aktivnosti institicija BiH i dinamiku reformskih procesa – zaključio je Tegeltija u kratkom odgovoru o ispunjenju obećanja iz ekspozea.

On nije pomenuo odluku stranaka iz RS-a iz jula prošle godine da ne učestvuju u radu institucija Bosne i Hercegovine pa su tako na skoro godinu blokirali rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pa i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju pandemija koronavirusa, podsjetimo da, primjera radi, Bosna i Hercegovina nikada nije uspjela napraviti jedinstveni covid-pasoš, a još nije poznato šta će se uraditi nakon što je BiH platila, a nije dobila vakcine.

Inače, Tegeltija je u svom ekspozeu, između ostalog, istakao da je spreman "zajedno sa vama, gospodo zastupnici", da formira i osigura stabilno funkcioniranje vlasti u BiH čiji će zadatak biti da ubrza provođenje neophodnih zakonodavnih, socio-ekonomskih i društvenih reformi, a koje će prioritetno biti usmjerene na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana. 

- Opredijeljen sam u potpunosti da Vijeće ministara doprinese ubrzanju reformskih procesa kako bi BiH mogla započeti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji - kazao je tog 5. decembra 2019. godine Tegeltija, a cijeli njegov ekspoze možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.