open-navfaktor-logo
search
Lukavac
Zahtjev Federalnoj inspekciji: GIKIL zatražio odgodu odluke o obustavi rada
U nalazima sudskih vještaka navedeno je da bi šteta prestankom rada koksne baterije bila oko 60 miliona KM, a troškovi prestanka rada i eventualnog pokretanja baterije oko 21 milion KM
22.11.2018. u 09:20
get url
text
get url
text

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove jučer je upućen zahtjev za odlaganje izvršenja konačnog upravnog akta tog organa, a koji je značio potpunu obustavu rada kompanije. Zahtjev je, u ime Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL), podnio punopravni zastupnik kompanije, advokat Faik Muhić, navodeći da za donošenje zatražene mjere postoji pravni osnov, te da je, nakon uloženog zahtjeva, federalna inspekcija institucija koja je ovlaštena da odobri dodatno zatraženo vrijeme po zakonu, saopćili su iz GIKIL-a.

- Prema Zakonu o upravnim sporovima FBiH izvršenje se može odložiti do donošenja sudske odluke, ako bi izvršenje nanijelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla popraviti, a odlaganje nije protivno javnom interesu. U nalazima sudskih vještaka navedeno je da bi šteta prestankom rada koksne baterije bila oko 60 miliona KM, a troškovi prestanka rada i eventualnog pokretanja baterije oko 21 milion KM - pojašnjava Muhić te dodaje da bi sam čin prestanka rada značio uništavanje sredstava za rad, prekid ugovora sa dugogodišnjim kupcima i dobavljačima, naknade štete za neizvršavanje ugovorenih obaveza, odnosno nesumnjiv kraj ovog privrednog giganta.

Da se donošenje mjere odlaganja izvršenja ne protivi javnom interesu vidljivo je iz zaključaka sa vanredne sjednice Općinskog vijeća Lukavac koja je održana u utorak. Sličan stav zauzela je i Sindikalna organizacija GIKIL-a kao i Sindikat hemije i nemetala, te jedanaest granskih sindikata.

- Sve su ovo veoma značajni razlozi zbog kojih očekujemo pozitivan ishod od uloženog zahtjeva, imajući u vidu da je lokalna zajednica, kao i drugi, pozdravila značajne investicione aktivnosti po pitanju zaštite okoliša koje su u toku - ističe Muhić.

U prilog očekivanju od pozitivnog ishoda, koji će kompaniji kreirati neophodno vrijeme za dodatna ulaganja i nastavak radova, govore i pozitivni poslovni izgledi, stabilni kupci te stanje na tržištu koje pruža i dobre procjene u ostvarivanju profita, a što će omogućiti i značajna ulaganja u zaštitu okoliša.

Prema riječima izvršnog direktora Suada Imamovića, svi u GIKIL-u su opredijeljeni da se radi i ulaže još više ukoliko se to fer rokovima omogući. Od ukupno 47 projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad GIKIL-a, već je završeno njih 14.

- Vrijeme nam nije saveznik i u tom pravcu djelujemo. GIKIL je informisao Federalnu inspekciju da je od 26 mjera predloženih od januara 2016.godine do danas već završeno njih 19. To pokazuje ozbiljnost našeg pristupa - kazao je izvršni direktor GIKIL-a Suad Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.