open-navfaktor-logo
search
Ko je za koga
Zajednički kandidat "Trojke" za Predsjedništvo: Dva su moguća ishoda, ali to se kao ne vidi
Stranke "Trojke" Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) pokušavaju doći do zajedničkog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a dva imena koja se do sada najviše spominju u tim razgovorima su Nermin Nikšić i Denis Bećirović, predsjednik i potpredsjednik SDP-a.
27.04.2022. u 07:53
get url
text

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković najavio je sredinom aprila da će vrlo brzo biti poznat načelni dogovor, a nakon toga i ime kandidata, ali od toga za sada nema ništa.

Tuzlansko uporište

Da je sve daleko od dogovora govori i činjenica da se nije oglasilo najjače uporište stranke koja jedina iz "Trojke" javno pretendira na spomenutu poziciju.

- U procesu kandidovanja kantonalni odbori, kao i drugi, predlažu kandidate za sve liste poslije prikupljenih prijedloga od gradskih i općinskih organizacija. Pošto ovaj proces još nije završen u općinskim i gradskim organizacijama, nismo još ni mi ništa predlagali - rekao je za Faktor Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzlanskog kantona.

Upit smo poslali i Slađanu Iliću, predsjedniku partije u Tuzli, ali on nije odgovorio, a dodajmo da se tuzlanski SDP po ovom pitanju nije javno odredio.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić prije desetak dana na OBN-u je rekao da je spreman da on bude taj kandidat ako se postigne dogovor s partnerima, dok je Damir Mašić, član Glavnog odbora SDP-a, rekao za FTV da će Nikšić biti kandidat za Predsjedništvo BiH ako niko ne bude htio.

Ko je protiv koga?

U tom kontekstu, kao naručena dolazi poruka iz NiP-a, nimalo slučajno ne od Konakovića, nego od kantonalnog zastupnika iz Sarajeva Vedrana Jakupovića, koji je rekao da "mi (NiP, op. a.) zasigurno nismo, niti ćemo biti spremni glasati za njega (Nikšića, op. a.)". Gotovo istovremeno zastupnik SDP-a u Skupštini KS Samir Suljević odgovorio je NiP-u istom mjerom, napisavši da partija "nije spremna podržati bivšeg 'zelenog'", misleći na Denisa Zvizdića, bivšeg člana Stranke demokratske akcije.

Kalkulacija NiP-a nije bez osnova jer Nermin Nikšić sjedi u Državnom parlamentu zahvaljujući kompenzacijskom mandatu. Naime, on na izbornoj listi nije dobacio ni do 6.000 glasova, što ne služi na čast predsjedniku, kako to on voli reći, najjače opozicione stranke u BiH.

S druge strane, Nikšiću Dom naroda BiH, kao onomad Bećiroviću, nije realna odstupnica u slučaju poraza, nego je puno izvjesnija politička penzija, zato i priča o kandidaturi ide uz ono "ako niko drugi neće".

Na sve to Naša stranka mudro šuti o imenima, a u saopćenju su poručili da "uz partnere iz cijele zemlje, nastavit će da vode dijalog koji će dovesti do blagovremenog isticanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH i njegove izborne pobjede".

Ako već sada nije jasno da se sve radi u svrhu pripreme da se na vruću poziciju gurne Denis Bećirović, koji se za sada ne oglašava, možda može pomoći izjava predsjednika NiP-a od prije samo nekoliko dana:

"Denis Zvizdić, Denis Bećirović i Nermin Nikšić su imena o kojima se kalkulisalo od početka i svi su u igri", rekao je Konaković.

Iz NiP-a su javno poručuili da ne žele Nikšića, iz SDP-a da neće Zvizdića, pa ostaje utvrđivanje pazara za Bećirovića, koji je u političkim krugovima poznat kao veoma proračunat i oprezan.

Trgovac Bećirović

Denis Bećirović je za prihvatanje kandidature za Predsjedništvo na izborima 2018. godine sačinio neformalan dokument na 30 stranica sa svojim zahtjevima. Kako saznajemo od članova tadašnjeg vrha SDP-a, Bećirović je tražio garancije da će, ukoliko ne prođe u Predsjedništvo, biti izglasan u Dom naroda BiH (što se i desilo), ali i da će na narednim izborima biti nosilac liste za Parlament BiH s područja Tuzlanskog kantona. Dakle, prihvatanjem kandidature Bećirović je sebi stvorio dugoročnu odstupnicu, a time je pojačao svoju poziciju i sada, kada ga se ponovo spominje kao kadidata za Predsjedništvo.

Zbog svega toga ne čudi dosadašnja šutnja partije u Tuzli i TK, kada je u pitanju podrška Tuzlaku Bećiroviću. Iz svega što se događalo jasno je da bi ona do sada bila preuranjena i da je potrebno vrijeme da se medijski eksploatiše Nikšićeva kandidatura, koja kao da ide po kazni, "on će ako niko drugi neće".

Vremena još ima jer je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović najavio da će ova institucija raspisati opće izbore na sjednici 4. maja i to za 2. oktobar. Prijave za izbore dostavljaju se najkasnije 135 dana prije dana izbora.

Kako sada stvari stoje unutar "Trojke", najizglednije su dvije opcije, a to su Bećirović ili da projekat zajedničkog kandidata padne u vodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.