- Razgovori se vode oko dvije-tri stvari, oko izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domova naroda, a ne oko tehničkih rješenja koje bi Interresorna radna grupa trebala ugraditi. Nećemo ulaziti u ta rješenja oko kojih se vode razgovori – kazala je Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Novi problemi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, slijedi pauza u radu Radne grupe

Intenzivni razgovori s političarima o izmjenama izbornog zakonodavstva vođeni su prošle sedmice, kada su u našu državu stigli Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, i Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu. Najavljeno je da će ti razgovori biti nastavljeni.

Čolo je istakla da je zakazala sjednicu za 10. novembar jer taj dan u posjetu dolazi direktor Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel.

- Želimo članove Interresorne radne grupe informirati o sastanku sa Poirelom – dodala je Čolo.

Rekla je da je Komitet ministara Vijeća Evrope na sastanku 16. septembra donio odluku da Bosna i Hercegovina do kraja godine završi provedbu presuda suda iz Strazbura i da Interresorna radna grupa hitno nastavi s radom.

VEZANI TEKST - Da li će Palmer donijeti u BiH novi plan izborne reforme ili i dalje podržava Čovićev prijedlog

- Mi se ne moramo baviti važnim i delikatnim pitanjima poput provedbe presuda, ali treba da radimo – napomenula je Čolo.

Na dnevnom redu sjednice Interresorne radne grupe je prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva koje je dala Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, kao i dogovor o daljnjem radu Interresorne radne grupe.

Ipak, pitanje je da li će biti kvoruma za rad imajući u vidu da je sjednica zakazana bez Sredoja Novića (SNSD), drugog zamjenika predsjedavajuće radne grupe, koji se, kazala je Čolo, nije javljao na pozive.