open-navfaktor-logo
search
Kemo Čamdžija
Zaključci NSRS-a ne mogu promijeniti istinu o genocidu u Srebrenici
Bošnjački Klub je prošle sedmice pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke parlamenta RS-a u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. 
30.08.2018. u 12:57
get url
text
Kemo Čamdžija
Kemo Čamdžija

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će 6. septembra veto Kluba Bošnjaka na zaključke parlamenta RS-a u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čadmžija je rekao da Narodna skupština RS-a, usvajanjem zaključaka kojim odbacuje ovaj izvještaj, negira genocid, utvrđen i presuđen pravosnažnim presudama, čime povrijeđuje vitalni nacionalni interes bošjačkog naroda.

- Zaključci Narodne skupštine usmjereni su na prekrajanje istine o Srebrenici, negiranje genocida, prikrivanje istorijskih činjenica, promjenu karaketara rata u BiH, minimiziranje žrtava agresije i genocida, a naročito brisanje nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka – istakao je Čamdžija.

U obrazloženju veta je Klub Bošnjaka naveo detalje iz presuda o genocud u Srebrenici.

- Bit će to vrlo teško osporiti – rekao je Čamdžija i dodao da se skupštinskim zaključcima ne može promijeniti karakter rata i ono što se dogodilo u Srebrenici.

- O tome svjedoče bijeli nišani u Potočarima – istakao je Čamdžija.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS-a Pero Petrović je dodao da fomiranje nove komisije, koju najavluju iz Vlade RS-a, ima za cilj da se utvrdi istina o dešavanjima na srebreničkom području tokom rata.

- Ne znam kome bi to moglo da smeta – dodao je Petrović.

Bošnjački Klub je prošle sedmice pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke parlamenta RS-a u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. 

U zaključcima, koji su usvojeni 14. augusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije “Domovina”, odbacuje se izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS-a da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, što je ona i uradila 18. augusta, iako se o skupštinskim zaključcima još nisu bili izjasnili svi klubovi u Vijeću naroda RS-a, niti su oni stupili na snagu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.