open-navfaktor-logo
search
Istraga o kupovini vile
Zašto je Dodik nervozan: Ima li Tužilaštvo BiH dokaze za optužnicu ili šef SNSD-a ni ovog puta nije kriv?
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon ispitivanja u svojstvu osumnjičenog u predmetu Pavlović banka, Tužilaštvo BiH napustio nervozan. Kasnije je ustvrdio da nije ispitan kao osumnjičeni, već kao svjedok. 
22.03.2022. u 14:25
get url
text

VEZANI TEKST - Završeno ispitivanje: Dodik i pri odlasku "pozdravio" novinare srednjim prstom

Dodik optužuje novinare za medijsku hajku protiv njega, u prvom redu RTVBN kojima je, prema vlastitom priznanju, danas ispred zgrade Tužilaštva BiH pokazivao srednji prst. Da nije bilo novinara i hajke, ne bi bilo ni slučaja Pavlović banka, uvjerava Dodik. Srednji prst je bio i za novinare Avaza, obrazložio je nervozni predsjednik SNSD-a.

Da li je nervoza zato što Tužilaštvo BiH možda ima dovoljno dokaza protiv njega u slučaju kupovine vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje 2007. godine za 750.000 eura? 

Slučaj Pavlović banka traje još od 2016. godine, kada je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu i to nakon što je Srpska demokratska stranka krajem 2015. podnijela krivičnu prijavu.

VEZANI TEKST - Zašto Tužilaštvo BiH za šest godina nije saslušalo Dodika u vezi kupovine vile u Beogradu?

- Prijavu smo podnijeli protiv organizovane grupe, čiji je organizator Milorad Dodik, za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, davanja i primanja mita, te udruživanja radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala - potvrdio je te 2015. tadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Iz SDS-a su tvrdili da je Dodik vilu na Dedinju kupio gotovinom, a da je kredit kod Pavlović banke koji mu je poslužio kao pokriće za tu "sumnjivu transakciju" bio fiktivni.

Iz Tužilaštva BiH su 2016. godine naveli da se vodi istraga o tome da li su osumnjičeni učestvovali u pranju novca preko navodnog kredita od 750.000 eura odobrenog Dodiku 2007. za kupovinu vile u Beogradu, kao i kredita odobrenog 2008. koji je poslužio za prikrivanje nepostojećeg kredita iz 2007.

Nakon toga 2016. uhapšen je vlasnik banke Slobodan Pavlović, koji je prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodik je obrazložio kakav je kreditni aranžman imao sa Pavlović bankom.

- U svojoj ličnoj arhivi našao sam ugovor od 14. maja 2007. godine potpisan između mene i Pavlović banke koji je ovjeren na propisan način. Izložen sam neprofesionalnom, bahatom, politički motivisanim aktivnostima Suda i Tužilaštva BiH, što se može vidjeti jer je navedeno da su privedeni upravo zbog tog kredita – kazao je 16. februara 2016. Dodik.

Tada je i pojasnio "da je podigao kredit sa gratis periodom od 24 mjeseca, da je kamatna stopa zaračunata za cijeli period otplate i da na godišnjem nivou iznosi 50.000 KM. Za navedeni kredit kupio je nekretninu u Beogradu koju iznajmljuje za 4.700 eura, gotovo sav taj iznos ide na otplatu kredita. Istakao je da je odmah nakon što je podigao kredit 2007. obavijestio javnost o tome i da je vilu upisao u svoj imovinski karton iako to nije obavezan zbog hipoteke".

VEZANI TEKST - U Americi poginuo Dodikov bankar Slobodan Pavlović

U međuvremenu je Pavlović banka likvidirana, a Dodikov slučaj se otegao na sedmu godinu.

Dodik se može pohvaliti brojnim istragama, najčešće na kraju obustavljenim, tokom svoje političke karijere. Najaktuelnije su one koje se tiču krivičnog djela rušenja ustavnog poretka i afere Ikona. Prije šest godina je zbog organizovanja protivustavnog referenduma o 9. januaru kao danu RS-a protiv Dodika bila otvorena, ali ubrzo i zatvorena istraga u Tužilaštvu BiH.

Godinu kasnije Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu kojoj je prethodila krivična prijava Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Majke enklave Srebrenice i Žepe zbog negiranja genocida. Bila je i afera "Zlato", ali je istraga obustavljena na zahtjev nekadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića. Upravo je njegov prethodnik Milorad Barašin još tamo 2011. slučaj o malverzacijama prilikom izgradnje zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci proslijedio entitetskom tužilaštvu, i tu je naravno bio kraj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.