open-navfaktor-logo
search
Ohrabrujući potez
Zašto je firmama Vanjskotrgovinska komora BiH smanjila članarinu
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine izmjenila je svoju odluku i smanjila članarinu prrivrednicima za 2023. godinu zbog inflacije i rasta prihoda koje su zahvaljujući tome imali.
28.05.2023. u 16:03
get url
text

Svaka firma koja uvozi ili izvozi robu ili usluge u obavezi je plaćati članarinu Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) koja se za tekuću godinu obračunava po osnovu prihoda iz prošle godine ili po osnovu bruto plaća.

Bilo je planirano da član komore plaća 0,1 posto od ukupne vrijednosti uvezene robe ili 0,2 posto od isplaćene bruto plaće u 2022. godini. Međutim, godina je za mnoge firme bila rekordna jer je vrijednost uvoza bila veća zbog inflacije, a zbog koje su rasle i plaće pa je članarina u 2023. godini u prosjeku trebala biti veća za jednu trećinu.

Da ne bi opteretili svoje članove visokim članarinama u Vanjsko trgovinskoj komori krajem aprila donesena jednoglasna odluka koju je izglasala Skupština komore da se kriteriji promjene. Tako je umjesto 2022. godine za osnovicu uzeta 2021. godina gdje se na vrijednost uvoza i bruto plaće dodaje 10 posto zbog inflatornih kretanja.

- Evidentno je bilo da je vrijednost uvoza u prošloj godini, u odnosu na 2021. godinu, porasla za oko 33 posto, a prema podacima Agencije za statistiku BiH došlo je do povećanja bruto plaća. Ova povećanja bi u praksi dovela do toga da bi se većini firmi članarina povećala za ovaj procenat, odnosno 33 posto, pa je Skupština VTKBiH jednoglasno odlučila da osnovica za godišnju članarinu budu podaci o vrijednosti uvezene robe iz 2021. godine. To znači da se odlukom o članarini Vanjskotrgovinskoj komori BiH za 2023. godinu, umjesto povećanja od 33 posto, članarina, zbog inflatornih kretanja, povećava za svega 10 posto - pojasnili su za Faktor iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Privredni subjekti, kao i ranijih godina, imaju mogućnost dodatnog umanjenja članarine po dva osnova. 

- Članu VTK koji je u iskazanom prihodu za 2022. godinu ostvario više od 50 posto po osnovu prihoda na inostranom tržištu (izvoza), obračunato zaduženje članarine se umanjuje za 20 posto. Umanjenje članarine se vrši na osnovu zahtjeva člana VTK, uz koji se dostavlja bilans uspjeha za 2022. godinu. Član Komore koji radi lohn poslove, odnosno ostvaruje uvoz radi izvoza, moguće je umanjiti obračunato zaduženje na njegov zahtjev i uz dostavljanje propisane dokumentacije – pojašnjavaju iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.