open-navfaktor-logo
search
Stranačka turneja
Zašto Naša stranka nije promovisala svoj prijedlog ustavnih promjena u RS-u i Hercegovini?
Tribinom u Sarajevu Naša stranka je okončala turneju tokom koje je prezentirala svoje prijedloge ustavnih promjena. Radi se o, podsjetit ćemo, prijedlozima o uvođenju jednog predsjednika sa ceremonijalnim ovlastima, umjesto sadašnjeg tročlanog Predsjedništva BiH, te ukidanju Doma naroda.
23.02.2022. u 17:25
get url
text

- Mi osjećamo da je ovo najbolji prijedlog na stolu, ali kako su nam rekli i iz međunarodne zajednice, vladajuća koalicija ne želi glasati za ovaj prijedlog. Postavlja se pitanje šta da uradimo da zadovoljimo HDZ, ne oštetimo Dodika i zadovoljimo Bakira Izetbegovića, no mi se pitamo šta je najbolje za građane BiH i 3,5 miliona stanovnika – kazao je u ponedjeljak u Sarajevu bivši predsjednik Naše stranke i aktuelni državni zastupnik Predrag Kojović.

Neosporna je činjenica da SNSD i HDZBiH, ali i sve ostale stranke sa sjedištem u entitetu RS i one sa hrvatskim etničkim predznakom, ne žele ni razgovarati o ovakvom prijedlogu, što u praksi znači da je takav prijedlog ustavnih promjena nemoguće usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Taj je prijedlog dobio podršku većine članova Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 25. oktobra 2021. godine, a dio te većine su bili i članovi SDA.

VEZANI TEKST - Građanima predstavljen prijedlog amandmana na Ustav BiH

To, međutim, nije spriječilo Kojovića da odgovornost za otpor tom prijedlogu fakturiše i toj stranci. Uprkos činjenici da se prijedlogu isključivo protive stranke sa sjedištem u entitetu RS i one iz sredina u kojima su Hrvati većina i u kojima dominantnu podršku imaju stranke sa hrvatskim etničkim predznakom, u Našoj stranci su procijenili da svoj prijedlog trebaju promovirati isključivo u ostalim dijelovima BiH, u kojima su Bošnjaci većina.

Tako su turneju započeli 8. februara u Gračanici, nastavili su je 10. februara u Travniku, zatim 15. februara u Bihaću, 17. februara u Goraždu, da bi je završili 21. februara u Sarajevu. Da objasne potrebu ukidanja tročlanog Predsjedništva BiH i Doma naroda u Banjoj Luci, Prijedoru, Bijeljini, Širokom Brijegu ili Posušju, Naša stranka nije osjetila potrebu.

Ukoliko je Naša stranka zaista bila ozbiljna u namjeri da svoj prijedlog nametne kao najprihvatljivije rješenje koje može dobiti dvotrećinsku podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, koja je neophodna za izmjene Ustava BiH, odabir sredina u BiH u kojima će promovirati svoj prijedlog je trebao biti bitno drugačiji. Međutim, očigledno je da motivi prijedloga nisu bili najiskreniji. Takav pristup, u kojem zaobilaze afirmaciju svog prijedloga u entitetu RS ili sredinama sa hrvatskom većinom, objašnjava i potrebu Naše stranke da, uprkos podršci na Ustavnopravnoj komisiji, odgovornost za nemogućnost usvajanja ovakvog prijedloga fakturišu i SDA-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.