Petak, 02.06.2023.

Zastupnici HDZ-a protiv rasprave o gorućoj situaciji u državi, istakli da su odgovorna stranka

Zastupnici HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bili su ti koji su glasali protiv toga da najviši zakonodavni organ raspravlja o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji iako je ona, u najmanju ruku, ozbiljna.

VEZANI TEKST - Osmanović: HDZ i SNSD opstruirali održavanje sjednice Zastupničkog doma

Prijedlog da se ova rasprava uvrsti u dnevni red jučerašnje sjednice Zastupničkog doma dao je Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA. Tačka dnevnog reda glasila je "Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH nakon unilateralnog pokušaja Narodne skupštine RS-a da prenese, odnosno otme nadležnosti države BiH na entitet RS". Aktivnosti NSRS-a su, uz ozbiljna upozorenja, osudili i brojni međunarodni zvaničnici i institucije.

Glas protiv ove tačke dali su Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Darijana Filipović, Mijo Matanović i Predrag Kožul, svih pet zastupnika Kluba HDZ-a BiH.

Ovih pet zastupnika HDZ-a bilo je protiv i da se na dnevnom redu nađe Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH, koju je u ime 13 zastupnika opozicije uputio zastupnik Damir Arnaut.

Suzdržana kod glasanja za ovu tačku bila su četiri zastupnika, i to Alma Čolo (SDA), Halid Genjac (SDA), Edin Mušić (SDA) dok Safet Softić (SDA) nije glasao. Ostali zastupnici SDA i drugih stranaka koji su bili na sjednici bili su za.

Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ-a, kazao je na sjednici da je predlagao da se sjednica odgodi, te ustvrdio da su vrlo odgovorna stranka. Dodao je da su u sjednicu ušli bez dnevnog reda, te pojasnio da dnevni red utvrđuje Kolegij Zastupničkog doma u proširenom sastavu koji ga nije usvojio. Rekao je da se stoga ne može ni dopunjavati.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH, potom je podsjetio da su HDZ-ovi Lovrinović i Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma, napustili sjednicu Kolegija i time srušili kvorum za odlučivanje.

Govoreći o predloženoj Rezoluciji, Adil Osmanović, predsjednik Kluba SDA, napomenuo je između ostalog da tačka pet Rezolucije navodi da Zastupnički dom poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovne da raspusti Dom naroda Parlamenta BiH, da je ovo politikanstvo i da bi SDA dala sugestije da se 13 zastupnika s njima konsultiralo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh