Prva je to zajednička sjednica u ovom sazivu državnog parlamenta, a pitanja se odnose na ispunjavanje 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, zatim na nabavku vakcina i druge aktuelne teme.

Jedno od pitanja postavio je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP), a tiče se usvajanja Osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) zatražila je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) na pitanje zašto još nije počela provjera validnosti diploma u institucijama BiH.

Također, zastupnik SDA Edin Mušić zatražio je odgovor od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) kada će u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene zakona o hrani, veterinarstvu te poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju kojima bi se osigurao bolji plasman bh. proizvoda na evropska tržišta.

Zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić očekuje na sjednici odgovor od Vijeća ministara šta se konkretno uradilo u pogledu zaštite suverenih prava na moru i donošenja posebnog zakona o moru BiH.

Ministru pravde BiH Josipu Grubeši (HDZ) zastupnik SDA Halid Genjac uputio je pitanje o tome šta je poduzeto na zaključivanju bilateralnog ugovora o imovinsko-pravnim odnosima BiH i Hrvatske.

Ostala pitanja odnose se na zaštitu domaće proizvodnje, odlaganje nuklearnog otpada na području Trgovske gore, izrade zakona o vanjskim poslovima te euroatlantskim integracijama.