Četvrtak, 18.08.2022.

Zastupnici NSRS-a potvrdili Dodikove izjave o vitalnom entitetskom interesu 

Narodna skupština RS-a danas je na posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da su tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene na sjednici 22. jula, veoma štetne po vitalne interese RS-a.   

Radi se o Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021., Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021, te Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva sigurnosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje sigurnosti o saradnji.

Narodna skupština RS-a usvojila je i zaključke koje se predložili klubovi vladajuće većine. U njima se, između ostalog navodi da se podržavaju zaključivanje sporazuma o razmjeni API i PNR - API (unaprijed dostavljenih informacija o putnicima)
 i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i zagarantovana Ustavom.

Također, NSRS podržava učešće obrazovnih sistema iz Bosne i Hercegovine, odnosno RS-a, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS. 

- Ugovor o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti RS-a ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika RS-a u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima - navodi se. 

U tom smislu, zadužuje se Vlada RS-a da preduzme potrebne aktivnosti kako bi entitet samostalno učestvovao u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS. 

Također, zadužen je član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA 2021) uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS-a.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh